През 2023 г. повече от 600 алпинисти са достигнали връх Еверест. Миналогодишният сезон обаче се нарежда сред един от най-смъртоносните за катерачите - 18 са смъртните случая, регистрирани в планината.

Новите правила за изкачване на Еверест

Искаш да се качиш на Еверест, тогава трябва да си събираш изпражненията в торбичка

Какво налага тези промени

Настоящият сезон за алпинистите обаче вече започна, като между април и юни се очаква стотици ентусиасти да изкачат Еверест. А двама катерачи дори вече са се отчели с нови рекорди.

Това са 54-годишният непалски шерп Ками Рита Шерпа, който изкачи най-високия връх в света за рекордния 29-ти път. Британецът Кентън Кул пък постави рекорда за най-много изкачвания на чужденец - цели 18.

За Ками Рита Шерпа това не е първи световен рекорд, като с настоящия той подобрява и собственото си постижение. Той е водач вече над две десетилетия. За първи път изкачва Еверест през 1994 г. и оттогава се връща на върха почти всяка година.

В Instagram профила си непалецът е качил кадри от базовия лагер на Еверест, с които обявява завръщането си на върха в опит за 29-ото си изкачване.

"Работата на един мъж, мечтата на друг мъж/жена", пише той в описанието.

Пред медиите Ками Рита Шерпа е казвал, че изкачванията му са просто работа, но миналата година минава прехода два пъти, за да си върне рекорда от дългогодишния си съперник и сънародник Пасанг Дава Шерпа.

Защо Еверест мирише така лошо

Защо Еверест мирише така лошо

Какъв е проблемът и има ли решение за него

Според местните власти британецът Кентън Кул е достигнал Еверест в същия ден като напелеца. Той също е алпинист и водач и е бил скромен относно постиженията си. През 2022 г. пред агенция AFP той казва, че "много други от шерпите имат толкова много повече изкачвания".

Жената, направила най-много изкачвания на връх Еверест, пък е Лхакпа Шерпа. През 2022 г. тя поставя световен рекорд с десетото си изкачване, пише BBC.