Визионерът на Apple, Стив Джобс, ще бъде погребан според будистките традиции, съобщи сайтът за съвременно изкуство ArtLyst. Представители на град Сакраменто, Калифорния, разпространиха информацията, че погребението му ще бъде в края на седмицата. На него ще присъстват само най-близките му хора.

Стив Джобс приема в светогледа си част от будистките убеждения когато странства в Индия през 1973 г., след като напуска колежа „Рийдс". По-късно, на сватбата му със съпругата му Лорийн Пауъл присъства будисткият монах Кобун Чайно, пише CNN.

„Вярвам, че животът е интелигентно нещо и нещата не са случайни", казва Джобс в интервю за сп. Time през 1997 г. С тези думи той потвърждава сложната си, уникална система от убеждения, повлияна от престоя му в Индия и будистките учения.

Будистките писания, според традицията, са превръщани в тайна по същия начин, както много от дългоочакваните бизнес дела на Apple и личните проблеми на Джобс. Параноична тайнственост обгръща разработването на продукти в компанията. Джобс отхвърля повечето молби за интервю на репортерите, подвежда ги с изказванията си и отказва да даде подробности за заболяването си от рак пред инвеститорите си, докато не се подлага на лечение, разказват още от сп.Мениджър.

Играе по свои правила. Тези, които издават неговите тайни, претърпяват своеобразно наказание в компанията, пише CNN. "Нашата основна цел не е да бъдем най-големите или най-богатите", смята той. Мнозина обясняват успеха на компанията му с особените му духовни убеждения и собствен стил на микромениджмънт.