Всеки, който има или е имал куче, знае много добре колко бързо то се превръща в пълноправен член на семейството и каква огромна тъга носи неговата загуба. Кучетата имат различна продължителност на живота спрямо породата си и някои собственици целенасочено си избират тези, които живеят по-дълго. А ето какво науката мисли по въпроса.

От китайско гребенесто куче до мексиканско голо куче - 5 от най-грозните породи кучета

5 от най-грозните породи кучета в света

Все пак си имат някакъв чар

Изследователи от Вашингтонския университет провеждат проучване, в което вземат участие над 27 хиляди собственици на кучета. Те разглеждат цели 238 различни породи и успяват да докажат, че по-големите (с тегло над 20 кг) по-често страдат от рак, различни инфекции, както и различни проблеми с храносмилателната система.

Малките кучета също боледуват, но при тях по-рядко се стига до усложнения и фатален край, което води и до по-голяма продължителност на живота. При тях обаче по-често се срещат проблеми с очите, панкреаса, сърцето и черния дроб. По-податливи са и на респираторни инфекции.

Снимка 649705

Източник: iStock

Учените уточняват, че са необходими още изследвания, за да се установи конкретната връзка между размера на домашния любимец и заболяванията, които често завършват със смърт. Те поясняват също, че и фактори като средата, в която се отглежда, също не са без значение за здравословното му състояние, цитират ги от Daily Mail.

Наистина ли сме по-щастливи и по-малко стресирани, ако имаме куче

Още една причина да си отглеждаме куче

Науката го доказва

А информацията, събрана на база анализ на данни за десетките хиляди домашни любимци, може да бъде от полза както на стопаните, така и на ветеринарните лекари, които да обръщат по-голямо внимание на конкретни медицински състояния при по-големите и при по-малките кучета, за да се предотвратят нежелани усложнения.