Много хора се срамуват да признаят, че се намират в депресия, защото е много лично, но и винаги се намира някой, който да им се присмее. 

Разбира се, няма нищо срамно в това, защото всеки човек преминава през трудни периоди. Не са един и два примерите с известни личности, които са страдали от депресия и не го крият, за да вдъхнат кураж на всички нас, че светът не е свършил. 

Дуейн Джонсън и борбата с депресията

Дуейн Джонсън и борбата с депресията

Но въпреки всичко не се е отказал от мечтите си

Тук обаче няма да си говорим за тези хора, а за храните, които е добре да избягваме по време на депресия, защото те могат само да я задълбочат. 

Захар

Снимка 349953

Източник: iStock

В състояние на депресия е добре да избягваме консумацията на захар, а причината е много проста. Захарта кара мозъка да работи под оптималното си ниво, което може да доведе до депресия. Ако вече страдаме от нея, то със захарта със сигурност ще я задълбочим. 

Как захарта ни състарява

Как захарта ни състарява

Още една вреда от нея

Да не говорим и за повишения риск от диабет и деменция. 

Изкуствени подсладители

Снимка 376964

Източник: iStock

Да, логично е да си помислим, че щом със захар не може, значи ще подсладим напитката си с изкуствени подсладители. Това обаче също не бива да се прави, защото аспартамът, който присъства в почти всички подобни продукти, блокира производството на невротрансмитера серотонин.

Изкуствените подсладители са токсични за червата

Изкуствените подсладители са токсични за червата

Засягат микробиома, а оттам - и много други системи

Това пък повишава риска от почти всички заболявания на нервната система, сред които са безсънието, главоболието, променливото настроение и, разбира се, депресията. 

Алкохол

Снимка 374802

Източник: iStock

Според Eat This, Not That!, благодарение на централната нервна система сме способни да се справяме със задачи като мислене, възприемане, разсъждаване и контролиране на двигателните функции. 

Какво се случва с тялото ни, когато спрем алкохола

Какво се случва с тялото ни, когато спрем алкохола

Час по час, ден по ден

Алкохолът, от своя страна, служи като депресант, защото възпрепятства нормалното функциониране на централната нервна система, която пък контролира емоциите ни... Ето защо алкохолът трябва да бъде избягван. В него няма да намерим отговорите, които търсим, а само ще влошим положението. 

Храни, богати на натрий

Снимка 372823

Източник: iStock

Освен храните с по-високо съдържание на натрий, трябва да избягваме и консумацията на прекомерни количества сол, защото той се съдържа и в нея. 

Колко сол трябва да консумираме

Колко сол трябва да консумираме

Какво сочат данните от ново проучване

Тя пък нарушава нормалното действие на нервната система, което не е никак добре за депресивните състояния, а и може да ги предизвика. Може и да причини чувство за умора. 

Кофеин

Снимка 382640

Източник: iStock

Кофеинът, черният чай и всички енергизиращи съставки и напитки трябва да бъдат избягвани. Те влияят на съня и на неговото качество, а той е много важен за настроенията и душевното ни състояние. 

Какви храни трябва да избягват мъжете над 40

Какви храни трябва да избягват мъжете над 40

Изкушенията трябва да бъдат преодолени