Изкуствените подсладители са най-милото за масовите хранителни производители. Евтини са, лесни за получаване и никой не умира при поглъщане на разумни дози - перфектният заместител на естествените подсладители.

Пък и нали са "диетични", че уж добавяли доста по-малко калории от растителната захар.

При скорошни тестове с мишки в университетска лаборатория в Сингапур, екипът установил, че някои основни за хранителната индустрия изкуствени подсладители имат токсичен ефект върху бактерии, които се срещат и в човешкия микробиом.

Микробиом се нарича изключително богатата съвкупност от полезни и вредни бактерии, които обитават тялото ни - десетки милиарди на брой.

Те са от основополагащо значение за функционирането не само на храносмилателната система, но и на жлезите в тялото, нервната система и много други процеси и органи.

Сингапурското проучване сочи, че захаринът, аспартамът, сукралозата и още няколко популярни Е-та от етикетите на храните, са токсични за някои от полезните бактерии в стомаха ни.

В по-дългосрочен план това би могло да доведе до разнообразие от болести, включващи психологически неразположения, заболявания на жлъчката и стомаха, рак, промени в кръвното налягане и много други.