За много хора храната без сол е безвкусна. Често те обичат да прекаляват, като подправят на цвят, а не на вкус. Други пък предпочитаме да похапваме напълно безсолно.

Ново международно проучване установява, че храненето, което включва не само твърде много, но и твърде малко сол, е вредно.

Independent пише, че Националния здравен център на Англия препоръчва на възрастните да консумират не повече от шест грама сол на ден, както и че над това ниво солта в диетата ще доведе до високо кръвно налягане и повишен риск от сърдечни пристъпи и инсулт.

Снимка 221358

Източник: iStock

Но според ново проучване, публикувано в медицинското списание The Lancet, в което участват 95 767 участници от 18 страни, редовната консумация на сол между 7.5 и 12.5 грама сол също не е вредна за организма.

Авторите дори стигат до твърдението, че много ниските нива на сол (по-ниски от пет грама) са индикатор, че хората в проучването са изложени на по-голям риск от сърдечносъдови заболявания, макар лично на нас да ни се струва странно.

Изследването показва, че диетите с много сол са свързани с по-високо кръвно налягане и по-голям случаи на удар. Тази тенденция обаче се наблюдава най-вече в общностите, които консумират много високи нива - над 12.5 грама сол на ден. Това е главно в Китай, където соевият сос се използва широко.

Снимка 221356

Източник: GettyImages

Установено е също така, че сърдечносъдовите проблеми намаляват, когато хората си набавят повече калий, който изобилства в плодовете, ядките и зеленчуците.

Но така или иначе, никоя страна все още не е успяла да се запише със средна доза сол на възрастни под прага от пет грама дневно, препоръчван от Световната здравна организация.