Зависимостта към алкохола е една от най-разпространените в световен мащаб. Когато консумацията на високоградусовите напитки се превръща в злоупотреба е трудно да се обобщи. Но е сигурно, че много хубаво не е на хубаво.

Дори да прекаляваме само в петък и събота вечерта, а през останалите дни да разпускаме с чашка преди лягане, ефектът върху тялото ни е на лице. А ето какъв ефект има прекратяването на консуамцията на алкохол.

Един час

Добрата новина е, че тялото ни има способността бързо да се възстановява от отрицателния ефект на алкохола върху него. Едва час след като престанем да го консумираме в събора вечер например, преминаваме на детокс режим и започваме да чистим токсините от тялото.

Така се предотвратява възможно натравяне. Ако сме спрели навреме, разбира се.

Снимка 381398

Източник: iStock

Между 12 и 24 часа

Процесът на детоксикация и пречистване на кръвта е завършил, кръвната захар се нормализира.

Колко точно ще е дълъг този период зависи от приетото количество алкохол. Колкото повече сме изпили, толкова е по-дълъг. Средно на час организмът ни смогва да преработи едно голямо питие.

Докато обаче тече процесът на преработка на алкохола, метаболизмът е силно затруднен. Затова ако ядем вредни храни, те веднага ще ни се залепят. Добре е да ги заменим предимно с плодове и зеленчуци в часовете след запой.

Снимка 354125

Източник: iStock

До 72 часа

В този период вече всички следи от злоупотребата с алкохола (инцидентна, не постоянна) изчезват. През това време е много важно да си набавим достатъчно количество пълноценен сън.

След една седмица

Ако изкараме седем дни без да близнем, ще усетим подобрение на качеството на съня. Той ще стане по-дълбок и ще си отпочиваме по-добре.

Оттам идва и един друг положителен ефект - моментално подобряване на състоянието на кожата. Тя ще е по-изпъната и с младежки вид, а ако имаме известни кожни проблеми, може да започне тяхното подобряване.

Концентрацията и настроението ни също ще се подобрят.

Снимка 381400

Източник: iStock

От две до четири седмици

В рамките на един месец след отказването на алкохола може да забележим промяна в размера на дрехите си. Е, няма да отслабнем драстично, но със сигурност ще има ефект върху обмяната на веществата.

Мазнините в черния дроб намаляват с около 15% само за две седмици въздържание. Този орган е способен да се възстанови почти напълно от щетите, които сме му нанесли. Ако му дадем тази възможност навреме, разбира се, пише Daily Mail.

Какво става с алкохола в тялото ни

Какво става с алкохола в тялото ни

Пълна мобилизация на всички системи

След година

Телесното ни тегло ще намалее с няколко килограма. Рискът от хронични и онкологични заболявания също спада. Имаме повече енергия и изглеждаме по-добре. Заслужава си, нали?!