Лично на нас фъстъченото масло много ни харесва. Заради специфичния му вкус обаче със сигурност има и хора, на които не им се нрави. Преди време стана въпрос за това, че фъстъченото масло е супер храна, а сега ще добавим и другите ползи от него. 

Защо фъстъченото масло е супер храна

Защо фъстъченото масло е супер храна

Висока хранителна стойност и многобройни ползи за организма

Вече знаем, че маслото от фъстъци ни набавя солидно количество протеин, както и че е източник и на витамините С, А и Е. Това, че намалява риска от диабет, образуването на камъни в жлъчката и рак на стомаха също е един огромен плюс. 

Фъстъченото масло съдържа и магнезий, който може да подпомогне за регулирането на телесната температура, детоксикацията, да увеличи енергията ни, както и да заздрави нервната ни система. 

Снимка 373230

Източник: iStock

Ядките съдържат антиоксиданти, които спомагат за намаляването на стреса, а фъстъченото масло се прави от... фъстъци. Намаляването на стреса със сигурност ще ни направи и по-продуктивни. 

Снимка 360235

Източник: iStock

Ако ядем фъстъчено масло по време на бременност, можем да намалим риска детето ни да има алергия към фъстъци. 

Рибеното масло намалява риска от алергии

Рибеното масло намалява риска от алергии

Какви са ползите от него при бременните жени

Има обаче и неща, с които трябва да внимаваме. Според Eat This, Not That!, фъстъченото масло е богато на омега 6 мастни киселини, които стимулират производството на възпалителни медиатори. Фъстъците обаче не съдържат омега 3 мастни киселини, които противодействат на този процес.

Рок и хеви метъл срещу стрес

Рок и хеви метъл срещу стрес

Учените твърдят, че помага

Това означава, че трябва задължително да си набавяме омега 3 мастни киселини чрез други храни. Такива са повечето видове риба или рибеното масло. Марката също е от значение, защото някои производители слагат във фъстъченото масло хидрогенирани растителни масла, за да подобрят консистенцията. 

Ползите от омега 3 мастните киселини

Ползите от омега 3 мастните киселини

И как е най-добре да си ги набавяме

Те, от своя страна, правят комуникацията между хормоните и клетките ни по-трудна, което влияе негативно върху тялото. Ето защо трябва да внимаваме фъстъченото масло, което ядем, да е без тези хидрогенирани растителни масла.