Има думи, с които неизбежно правим асоциации. Така винаги сме свързвали класическата музика със спокойствие и със сигурност. Случвало ни се е и да я послушаме, за да се справим със стреса.

Но как ще реагирате, ако разберете, че по-тежката музика - като рок и хеви метъл, също помага да почувстваме по-добре.

Казаното се потвърждава от проучване, проведено в Университета на Куинсланд в Австралия. Докладът гарантира, че слушането на повече "твърда" музика също успокоява душата.

Музиката като терапия

Музикалната терапия е дисциплина, широко използвана от експертите за справяне със ситуации на стрес или тревожност. Прилага се както при възрастни, така и при деца.

При децата служи за разрешаване на проблеми, свързани с психомоторното развитие, интелектуалното увреждане, поведението или аутизма.

Снимка 363801

Източник: iStock

Музиката като терапия се използва и в много клиники и медицински центрове при хора със зависимост към наркотиците. Установено е, че пациентите показват по-висока степен на удовлетвореност, когато слушат музика - присъстват по време на сесиите и са по-спокойни и позитивни. В състояние са да завързват и социални връзки с други пациенти.

Емоционални акорди

Както вече споменахме, обикновено си мислим, че най-меката музика е най-полезната. Ново проучване обаче, публикувано в медицинското списание Frontiers in Human Neuroscience, дава друга гледна точка.

В него се доказва, че музикални жанрове хеви метъл, пънк или хардкор се използват като терапия, защото помагат да се отървем от отрицателните емоции. Разбира се, препоръчително е да харесваме такива стилове.

За своето проучване изследователите подлагат група доброволци на възраст между 18 и 34 години на тест, който цели да изпита търпението им и да ги накара да се ядосат. Учените изискват от тях да мислят за хора и събития, които биха провокирали гняв и стрес, за около 15 минути.

Снимка 363802

Източник: iStock

Впоследствие изследователите разделят участниците на две групи - на едните пускат хеви метъл за 10 минути, а другите остават на тишина и спокойствие. В края на изследването учените отбелязват, че настроението на тези, които са слушали музика, е много по-спокойно и уравновесено.

Според експертите, имаме доста погрешна представа за "тежката" музика. Те изтъкват, че чрез хеви метъла, хард рока и т.н. хората канализират гнева си и да се успокоят, като потвърждават, че подобна терапия наистина действа.