В днешно време магазините предлагат изобилие от различни видове и марки масло, което може да направи избора ни по-труден. Когато обаче се стремим да подберем най-здравословното, е препоръчително да обърнем внимание най-вече на наситените мазнини.

Каква всъщност е трайността на маслото

Каква всъщност е трайността на маслото

И в хладилник, и в във фризер

Разбира се, процесът по правене на масло предполага то естествено да съдържа наситени мазнини. И въпреки че това далеч не го прави "забранена храна", е добре да имаме предвид, че високият прием на наситени мазнини е свързан с по-голям риск от развитие на сърдечни заболявания. За да се предпазим, е добре да внимаваме както с вида масло, което консумираме, така и с количеството. Ето четири фактора, които да съобразим, за да изберем най-здравословното.

Съдържание на наситените мазнини

В една супена лъжица масло (около 12-15 грама) се съдържат около седем грама наситени мазнини. Консумирайки това количество лесно можем да превишим препоръчителния дневен лимит от 13 грама. За да намалим риска от сърдечно-съдови заболявания, инфаркт и инсулт, трябва да се стремим към намаляване на приема на наситени мазнини. Освен това повишената им консумация може да допринесе за инсулинова резистентност, което съответно да повлияе на контрола на кръвната захар.

Снимка 745891

Източник: iStock

Списък със съдържащите се съставки

Най-здравословните масла са направени само от сметана или сметана и сол. Краткият списък със съдържанието на дадено масло предполага по-малко добавки и по-малко обработка. Много продукти на растителна основа обаче не отговарят на изискването маслото да се прави от мляко или сметана с поне 80% млечна мазнина и може да съдържат добавени стабилизатори или ароматизанти. Последните не са непременно нездравословни, но ако търсим традиционно и максимално полезно масло, краткият списък със съдържащите се съставки е показателен за това.

Снимка 745890

Източник: iStock

Съдържанието на натрий

Ако консумираме масло често, е добре да се замисли и за съдържанието на натрий. Солените видове масло съдържат приблизително 100 милиграма натрий в една супена лъжица, а това е около 4% от препоръчителния дневен лимит от 2300 мг. Количеството обаче може лесно да се натрупа в зависимост от това какво и по колко консумираме. За да избегнем по-високия прием на натрий, свързан с повишено кръвно налягане, е най-добре да заложим на несолено масло.

Как две прашни бутилки разкриха мръсните тайни (буквално) на старото датско масло

Как две прашни бутилки разкриха мръсните тайни (буквално) на старото датско масло

Ето какво ни разкриват бактериите от 1890-те години

Масло, правено с мляко от пасищни крави

Маслото, което се прави с мляко от пасищни крави, има малко по-различен мастен профил. Предвид че животните са хранени с трева, то съдържа малко по-високи количества омега-3 мазнини и конюгирана линолова киселина (CLA). Това е така, защото тревата естествено съдържа алфа-линоленова киселина (ALA), растителна омега-3 мастна киселина, която допринася за по-различния мастен профил. А диета, богата на омега-3, може да подпомогне поддържането на по-здравословни нива на триглицериди и LDL холестерол. Но въпреки че маслото от пасищни крави има малко по-различен мастен профил, то все пак съдържа подобни количества наситени мазнини както и другите видове, пише Eating Well.