"Виртуална изложба" с пет от слънчогледите на Ван Гог ще бъде показана чрез Facebook Live в понеделник, 14 август. На живо в социалната платформа ще се проведе серия от 15-минутни презентации от куратори от всеки в петте музея, които притежават картините.

Това са Националната галерия в Лондон, "Нюе Пинакотек" в Мюнхен, Музеят на изкуството във Филаделфия, Музеят на Ван Гог в Амстердам и Музеят "Сомпо" в Токио.

Петте картини никога не са били събрани, тъй като са разпръснати от Йохана, снахата на Винсънт Ван Гог, съпруга на брат му Тео, която популяризира творчеството му и продава много от картините след смъртта му, до началото на 20 век.

Снимка 307702

Източник: artprice.bg

Наследявайки стотици платна, след като Винсент и Тео умират, тя ги предоставя на десетки галерии. Публикува цялата кореспонденция на Ван Гог, за да остане биографията му за идните поколения.

След смъртта на Йохана единственото им дете с Тео - Винсент Ван Гог, открива музея на художника в Амстердам през 1973 г. Сега разпръснати в музеи по целия свят, само някои от емблематичните слънчогледи пътуват и то изключително рядко, докато други никога не са били заемани. Това е както поради реставрационни причини, така и поради важността им за музеите.

Две от картините със слънчогледи от Арл ще липсват от представянето във Facebook. "Три слънчогледа", първите от серията, създадени лятото на 1888 г., са скрити в частна колекция и последно са били изложени в Музея на изкуството в Кливланд през 1948 г. "Шест слънчогледа" пък са били унищожени в Япония, когато Америка бомбардира град Ашия през 1945 г.

Снимка 307703

Източник: artprice.bg

Вилем ван Гог

Вилем ван Гог, внукът на Тео, също ще говори във Facebook презентацията. Той си спомня 15-те слънчогледа на Ван Гог, висящи в хола на баба му и дядо му, съобщава artprice.bg . "Прекарах много мигове, гледайки всички нюанси на жълто ... Сякаш той (творецът) прави слънцето да изгрее през тези слънчогледи".