Преди повече от 30 години актьорът Стивън Фрай посещава Колежа по изкуствата в Норфолк, Великобритания за лекция пред студенти. По време на лекцията той говори за кариерата си, увереността да застанеш пред камера и т.н.

В края на лекцията Фрай се обръща към присъстващите за въпроси и първият, вдигнал ръка, е бъдещият фотограф Анди Готс. Младежът има една доста интересна молба. "Може ли да ви направя една снимка?", пита Готс.

Въпросът на Готс никак не се харесва на Фрай, който по това време е достатъчно известен, че да е позирал за не едно или две издания. Актьорът извърта очи, но все пак се съгласява, стига да е за по-малко от 90 секунди. Резултатът е черно-бял портрет, който Фрай определя с една дума - "шедьовър".

Ето така преди 34 години Анди Готс поставя основите на забележителната си фотография, от която през годините произлизат шедьовър след шедьовър. Това, което ги обединява, е, че всички кадри са толкова интимни и дълбоко човешки. Фотографиите му излъчват сурова енергия и притежават поразително усещане за изкуството на фотографа, което се слива с изключителната индивидуалност на всяка една знаменитост.

A от снощи, 16 април, българските фенове на Анди Готс вече имат възможността да се докоснат лично до творчеството му, благодарение на THE ICONOGRAFER - специална селекция от 45 портрета на знаменитости, създадена за изложбата в София. Всяка фотография е в един екземпляр, подписана от автора, който лично присъства на откриването.

Снимка 661525

Източник: Lifestyle.bg

"По време на пандемията от Covid-19 и локдауна две години не снимах никой. Така че тези две години прекарах като разглеждах стари негативи от цялото ми творчество до момента. И направих една ретроспективна книга от над три десетилетия практика като фотограф" споделя Анди Готс.

Фотографът разказва, че за 34 години е заснел над 7000 известни личности, сред които се е опитал да намери неговите около 50 любими фотографии, което се оказва една доста трудна задача.

Снимка 661527

Източник: Lifestyle.bg

"Но тази вечер може да видите една колекция от актьори, изпълнители и модели. И аз съм един щастлив човек, защото през годините всичките тези хора станаха мои приятели. Това всъщност е първата ми изложба, която представя новата ми книга. Така че лично за мен това е една много специална изложба", разкрива още Анди Готс.

Приятелски настроен да разговаря с всеки, който се интересува от творчеството му, Анди Готс отдели време, за да разкаже за някои от най-интересните случки, свързани с работата му.

Снимка 661528

Източник: Lifestyle.bg

Като свои фаворити от изложбата определя снимките на Рита Ора, Клинт Истууд и Джон Хърт. Основната причина да избере именно тях е, че просто има любими истории, свързани със заснемането им.

Като продължилата над три часа фотосесия на Джон Хърт, в която актьорът минава през няколко фази - от брада и мустаци, през мустаци до напълно избръснат. "Това беше една от малкото снимки, на които можеше човек да види Джон Хърт с мустаци."

Или пък историята, в която Анди Готс остава без думи, когато съвсем изненадващо и неочаквано за него самия Рита Ора остава напълно гола пред него с думите: "Ето ме и мен. Как ще ме снимаш."

Особено емоционална за него е и фотосесията на Клинт Истууд. Седем години подред Анд Готс звъни през определен период от време, за да моли актьора да го снима. Седем години подред фотографът получава един и същ отрицателен отговор.

Малко след като снима Морган Фрийман, който по това време работи по филм с Клинт Истууд, Анди Готс разбира, че Истууд е 80% глух. Поради тази причина работи с точно определен екип за всичките си филми и отказва всякакви външни проекти с хора извън този екип.

Това обаче не само не отказва Анди Готс, дори го мотивира да бъде по-настоятелен. И след един пореден разговор, в който обяснява на актьора, че е запознат с проблема му, разяснявайки му, че по принцип фотографът работи изцяло самостоятелно, Клинт Истууд склонява да го снима в ранчото му в Кармел, където по това време актьорът е кмет. Стигането до ранчото, снимките там и въобще цялото преживяване, Анди Готс определя като едни от най-незабравимите моменти в живота му.

"Нямам екип, който да ми помага. Не искам никакви други хора, когато снимам някого, защото това обикновено разсейва човека, когото снимам и му пречи да се отпусне", разказва ни още Готс.

Признава, че за своите 34 години снимане и над 7000 известни личности, които са заставали пред обектива му, има само двама души, които не са харесали кадрите си, направени от него. Отдава го на факта, че за да ги склони да се снимат, е трябвало да се съобрази с някои техни безумни условия, които са съсипали целия процес и са провалили снимките.

"Не става въпрос толкова за фотографски умения, а за късмет и просто да уловиш момента. Да накараш тези хора да ти се доверят и най-важното - да им позволиш да бъдат себе си. Понякога тъжни, друг път смешни, изморени или с малки дефекти, но пък себе си", откровено ни споделя за изумителната си работа британският фотограф.

Изложбата THE ICONOGRAFER на Анди Готс, организирана от MadePro.bg, e в "Чистилището" на ул. "Индустриална" 7 в София от 16 до 28 април