Времето навън поомекна и се очертава един доста приятен, януарски уикенд. И когато слънцето се покаже щедро, ни се ще да прекараме повече време навън. Трябва ни само идея за дестинация и тръгваме.

Тази седмица се насочваме към Боженци - село и архитектурно-исторически резерват в едно. Населеното място е един от 100-те национални туристически обекта, така че, ако събираме печати, ще се сдобием с още един.

Село Боженци се намира в Северна България, община Габрово. Разстоянието от София е 200 км, от Пловдив - 116, а от Бургас - 207 км.

Снимка 400912

Източник: Facebook / Диана Попова

История

За да можем да вземем най-доброто от посещението си в това българско село, трябва предварително да се запознаем с неговата история. Тя ни връща далеч във времето, чак в XVI век. След турско нашествие в Търново голяма част от жителите на по-големите градове търсят сигурно убежище в по-малките населени места.

Сред тези, които идват в Боженци, е девойка на име Божана. Тя е болярка и именно на нея е кръстено селото. След години нейните синове започват да развиват търговия и мястото се превръща във важен търговски център в Северна България.

Освен търговци, в Боженци по онова време има и много занаятчии, които продават своите произведения. И днес по улиците са сгушени занаятчийници, а пред тях всеки продава това, което е сътворил с двете си ръце. Кожа, вълна и дърво са най-използваните суровини.

Снимка 400913

Източник: Facebook / Katq Djenova

Архитектура

Село Боженци е обявено за архитектурно-исторически резерват през 1964 г. А след като обърнахме внимание на историята, няма как дa подминем и архитектурата. Именно старите, бели, традиционни, островърхи къщи са това, което създава духа на мястото.

Заради своя статут, в Боженци всички стотина къщи са в стар стил и е позволено само тяхното реставриране или строежа на нови, които се вписват в цялостния облик.

Повечето къщи навремето са обитавани от заможни хора, затова са на два етажа. А в голяма част от тях задължително присъства ъглова камина, чардак и дърворезби. Приземният етаж пък често е използван за малък магазин, каквито има много запазени и до днес.

Снимка 400914

Източник: Instagram / My Bulgaria

Калдъръмите улички, димящите комини и натежалият сняг по покривите създават една атмосфера, в която е сигурно, че ще успеем да се откъснем от ежедневието и да си починем активно.

Какво да видим

Църквата "Св. Пророк Илия"

Този храм определено заслужава нашето внимание, най-малкото, защото се определя като трикорабна базилика. Постройката е един от ярките примери за възрожденска архитектура, която впечатлява и до днес.

Църквата е построена през далечната 1839 г. и любопитното е, че жителите получават разрешение да има и камбанария, въпреки че това е забранено по време на турското робство. В двора на храма има и килийно училище, което също е отворено за посетители. Тогава религията и образованието вървят ръка за ръка, а доказателството за това е запазено и до днес.

Снимка 400915

Източник: Facebook / Пенчо Илиев

Къщи-музеи "Баба Райна" и "Дончо Попов"

Ако решим още малко да разнообразим разходката си, можем да посетим и тези две къщи, които пазят в себе си възрожденски дух. Това са едни от най-старите къщи в селото, които ни показват как са живели едно време.

Разбира се, не бива да подминаваме и малките магазинчета, в които местните продават автентични сувенири, мед, сушени мезета и какво ли още не. Със сигурност от разходката ще огладнеем и ще искаме да се се стоплим някъде. Как къде - в някоя от традиционните механи и странноприемници, в които ще си хапнем типично по български - вкусно и богато.