Вместо да се отдадем на пътуване из дебрите на България, тази седмица решихме да останем в София и като страстни почитатели на ракията, да посетим едно специално събитие, посветено на тази напитка.

И кога, и къде, и какво

Balkan Rakia & Spirits Fest ще се състои за шеста поредна година на 1 и 2 декември 2018 г. в зала 8 на НДК.

В рамките на фестивала ще опитаме от над 300 марки ракии и високоалкохолни питиета (джин, водка, ликьор, бренди, коняк) от български и чужди производители.

Снимка 392306

Източник: iStock

Ракиите

Те ще бъдат представени както от вече познати ни вкусове, така и абсолютно нови продукти. Сред дебютантите попадат българските варианти на Korten ракия с анасон и мед, 10-годишна отлежала ракия Erkesia, люта ракия Rubaiyat, няколко предложения от Исперих, сред които попада ракия от пъпеш, свежа крушова, ракията от фурми Kasaba, както и специалната резерва кайсиева ракия, отлежала между три и пет години в дъбови бъчви.

От Сърбия за Balkan Rakia & Spirits Fest дебют прави висококачествената дюлева ракия Златни Певац. И буквално е златна, тъй като в нея плуват 23 карата златни люспи. Годишно се произвеждат само между 500 - 1000 бутилки.

Ще може да опитаме и една от най-добрите кашаси в света - премиум бразилската Agua De Arcanjo, както и Златна Ракия (кайсиева, виляновка, дуня, сливова) от Босна и Херцеговина.

Коктейли с ракия

Те ще се предлагат в чаши Biopak, за чиято изработка са използвани изцяло растения и никаква пластмаса. Вариантите са:

  • Old Rakia Fashion - със сироп от печени чушки.
  • Apricot Rakia Sour - със сироп от чубрица.
  • Греяна ракия с мед.
Снимка 392308

Източник: iStock

 Водка

Специален гост на Balkan Rakia & Spirits Fest ще бъде Музеят на водката в Каварна, чийто представители ще разкажат за историята на алкохолната напитка и как тя достига до пределите на България.

Премиерата ще има новата българска Хинапска водка, ръчно правената водка Tito's от 100% царевица, която е дестилирана шест пъти, водката Roberto Cavalli - Gold Edition, сибирската водка Mamont и други.

Джин и коктейли с джин

Джин предложенията са още по-нестандартни и интересни от тези на водката. Сред тях попада първият и единствен сух джин The Botanist от остров Айла, Шотландия, който съдържа 22 билки и цветове, както и Gin Mare - дестилиран от маслини, мащерка, розмарин, босилек, кардамон, кориандър, хвойна и цитрусови плодове, предварително накиснати за повече от година в специални глинени делви.

Екзотичен вариант е и Brockmans Gin с български кориандър, боровинки и къпини, както и кори от портокал от Валенсия.

Коктейлите ще се приготвят с няколко марки джин. От всички тях вниманието ни привлякоха Citadelle Gin - спечелил повече от 60 медала, включително "най-добър джин в света", както и Rutte Celery Gin - дестилиран от ботанически растения, сред които целина и кориандър, както и традиционната хвойна, ангелика, портокалова кора и кардамон.

И още за пиене

Ще имаме възможност да опитаме и много анасонови напитки от Турция, различни видове узо, сред които Sertiko, Mitilini, Kazanisto, Tsipouro, както и някои ликьори, брендита и коняци.

Снимка 392310

Източник: iStock

От Китай пък идва едно много интересно предложение - напитката от сорго Baijiu (БайДжо). Baijiu е най-популярната спиртна напитка в страната, наричана понякога "китайска водка". Произвежда се от повече от две хилядолетия, а процесът на получаването й отнема около година.

И още дейности

Като посетители на Balkan Rakia & Spirits Fest ще може да участваме и в мастър-класове, сред които "Ракията - от стрейт до коктейл", където участниците ще опитат коктейла "Малиново негрони". Предвидена е и дегустация на ракии от Босна и Херцеговина.

Balkan Rakia & Spirits Fest 2018 г. ще се състои 
от 1 до 2 декември в НДК зала 8 от 14 до 21 ч.
Вход 15 лв. (посещение на щандовете и дегустации, плюс подарък - брандирана стъклена дегустационна чаша)