Китайската нова година е най-мащабното и празнувано събитие сред цялата азиатска общност навсякъде по света. Тази година обаче събитието ще бъде помрачено от зловещия коронавирус в Китай. Заради бързото му разпространение няколко китайски филмови разпространители забавиха пускането на нови заглавия по екраните.

Снимка 462942

Източник: EPA/БГНЕС

Причината - Китайската нова година настъпва този уикенд, а обикновено приходите от премиерните филми по време на празничния уикенд са огромни заради големия брой зрители. Разпространителите прецениха, че с тази мярка могат да намалят броя на хората, които посещават кината и разпространението на вируса.

Филмите Leap, The Rescue, Lost in Russia, Detective Chinatown 3, Vanguard с Джаки Чан, както и анимационните Boonie Bears: The Wild Life и Jiang Ziya: Legend of Deification за момента няма да излязат на голям екран.

"Не искаме зрителите ни да поемат риск за здравето си, защото са дошли да гледат филмите ни", се казва в едно от изявленията на разпространителите. Със спирането на горните заглавия те ще изгубят общо 1 милиард долара само за уикенда.