Ядките са истинска бомба от хранителни вещества. Само с една шепа си гарантираме, че организмът ни си е набавил всички необходимо за нормалното си функциониране. А ако заложим на ядките като задължителна част от ежедневното ни меню, освен здрави, ще бъдем и по-слаби.

Когато искаме да свалим онези няколко килограма, мазнините и калориите са тези, които искаме да намалим значително. Но не и ако са от полезните, които се съдържат в ядките. Повечето мазнини в тях са ненаситени, които пък са от голяма полза и на сърдечно-съдовата система. Затова ако искаме да отслабнем, но не и да гладуваме, залагаме на ядките.

Според различни научни изследвания, тяхната редовна консумация не води до покачване на теглото. Дори да ги ядем като бонус към всичко останало, което обичаме да бъде в чинията ни, това няма да се отрази на показанието на кантара. Или поне не в посока нагоре.

Снимка 511708

Източник: iStock

Доказано е, че ако ядем ядки два-три пъти в седмицата, имаме около 30% по-голям шанс да отслабнем, отколкото ако въобще не ги консумираме. Ако сме на хранителен режим с цел отслабване и важна част от него са ядките, те ще подпомогнат значително достигането на така желания резултат.

Една от причините е, че намаляват апетита и ни гарантират чувство на ситост за по-дълго. Това се дължи най-вече на високото съдържание на протеини и наситени мазнини, както и на увеличеното производство на някои хормони.

Снимка 511704

Източник: iStock

Ядките са пълни и с фибри, което води до непълното им разграждане в храносмилателната система. Това пък значи, че и не всички мазнини от тях се усвояват от организма. Не бива да пропускаме и факта, че консумацията на ядки намалява нивата на триглицеридите и лошия "холестерол", предава Healthline.

Мъжете, ядките, плодовитостта и кои имат най-голям ефект

Ядки за мъжка плодовитост

Още една важна полза от тях

Според някои изследвания, ядките са полезни и за метаболитната дейност. Те я забързват и така ние горим повече калории, дори когато сме в покой. А ядките, на които трябва основно да заложим, са бадеми, орехи, шам фъстък, бразилски орех и кашу.