Мнозина от нас имат желание да тренират, но не го правят, защото не разполагат с достатъчно свободно време. Вероятно е така, но често това е просто оправдание. Да не говорим, че значителна част от заетите отделят и немалко часове в ровене из социалните медии.

Груповите спортове, индивидуалните тренировки и какво да изберем спрямо характера си

Спортът, който ни пасва най-добре

Как да направим важния избор

Според проучване в Щатите средностатистическият американец разполага с около пет часа на ден, в които е лишен от всякакви ангажименти. Но ги прекарва във висене пред екрана на лаптопа или смартфона.

И сме сигурни, че това е тенденция в почти цял свят, както и че тренировките са въпрос на организация и приоритизиране. А добрата новина е, че според ново проучване има един вид упражнения, които е достатъчно да правим само веднъж в седмицата, за да изпитаме куп ползи от тях за здравето ни. И това е вдигането на тежести.

Снимка 549358

Източник: iStock

Първото, което свързва всеки втори с този вид тренировки, е повишаването на физическата сила. А това не е малко. Доказано е, че килограмите и честотата, с която ги вдигаме, не са от съществено значение. Или с две думи - достатъчно е само веднъж в седмицата да хванем дъмбелите, за да се почустваме по-добре.

Сред ползите, които не се виждат, са подобряването на сърдечно-съдовата система. И това е неизбежен положителен ефект, свързан с вдигането на тежести. Мускулната маса се разширява и увеличава, което води до увеличен приток на кръв и по-слабо натоварване на артериите.

Снимка 549360

Източник: iStock

А и мускулите са нашата електроцентрала за изгаряне на калории. "Изграждането им помага за раздвижването на ставите и костите, но засилва и метаболизма", добавя доцентът по кинезиология Д. К. Лий от Държавния университет в Айова. По-малко от 60 минути на седем дни за този вид упражнение стигат, за да се уверим в думите на експерта.

Снимка 549359

Източник: iStock

Един от нежеланите странични ефекти от настоящата пандемия е масовото влошаване на съня. Според учените вдигането на тежести помага за разрешаването и на този сериозен проблем.

Дъмбелите – бърз и ефективен начин за тренировка у дома

Дъмбелите – бърз и ефективен начин за тренировка у дома

Винаги наблизо, винаги подръка

И вероятно това се дължи на факта, че тренировките като цяло намаляват тревожността. А тези с дъмбелите са още по-ефикасни, дори в случаите на психично заболяване, уточняват още от Eat This, Not That!.