Въпреки че вече сме юни, времето все не ни дава възможност да се зарадваме, че идва лятото. Освен него, идва и уикендът. Въпреки колебанията в температурите, трябва да оползотворим двата почивни дни. Най-правилният избор в случая е дестинация, която ни предлага различни възможности за почивка.

Уикенд в Крушуна

Уикенд в Крушуна

Бягство сред природата

Този път това е Вършец. Град в Северозападна България, познат още като Града на здравето. Свързваме го най-вече с минералните извори и лековитата вода, но тук можем да намерим много повече. Разстоянието от София е малко под 100 км, а от Пловдив - малко над 220.

Вършец е разположен в подножието на връх Тодорини Кукли в Стара планина, във Върчешката котловина, което ни гарантира прекрасна гледка, накъдето и да се обърнем. Градът е сред природата, а природата е навсякъде около града.

Снимка 427555

Източник: Facebook / Destination Varshets

Алеята с чинарите е едно от любимите места в центъра за разходка на местни и туристи. Именно около нея преди десетилетия изникват редица къщи и вили. А популярността на Вършец като курортен град води до неговото развитие с бързи темпове.

Снимка 427557

Източник: Facebook / Varshets - Tourism and SPA

Художествената галерия и Общинският музей също влизат в списъка с локации, които е добре да не пропускаме, ако се озовем във Вършец. 

От града тръгват много маршрути за планински туризъм. Най-известна е екопътеката Иванчова поляна. Тя тръгва от Градския парк, има дължина около шест километра, а разходката по нея отнема около три часа. На края се намира водопадът "Райски кът", който е идеално място за почивка след дългото ходене.

Снимка 427554

Източник: Instagram / Petya Atanasova

Но релаксът във Вършец ни е гарантиран най-вече от балнео изворите, които са това, което прави града популярна дестинация за туризъм и СПА. Водата е с ниска минерализация, без мирис и вкус, с температура около 37 градуса.

Тя съдържа редица химични елементи, на които се дължат лечебните й свойства. Подходяща е както за бани, така и за инхалации и пиене. Помага за борба с умората и физическото напрежение, както и при сърдечно-съдови, чернодробни, стомашно-чревни заболявания и такива на нервната и ендокринната система.

Уикенд в село Бистрилица

Уикенд в село Бистрилица

Истински селски туризъм

В центъра на града са разположени двете бани с минерална вода. По-старата е построена през 1910г. и е първата в страната. Днес обаче не функционира. По-новата (от 1930 г., но реставрирана) ни предлага минерален басейн и вани, в който се да се насладим на лечебните свойства на водата. 

Снимка 427562

Източник: Facebook / Групата на България Стефанов

В града има и редица СПА хотели, които предлагат настаняване, комбинирано с възможност за използване на басейни с вода от минералните извори. 

На пет километра от града се намира село Спанчевци. В него също има минерални извори и комплекси с басейни, които са още по-близо до планината и гората.

Уикенд край Берковица

Уикенд край Берковица

Поредна идея за уикенда

На още няколко километра е и Клисурският манастир. Той е създаден през XIII век, а иконостасът в него е обявен за паметник на културата. Светата обител също е място, в което можем да пренощуваме срещу скромна сума.