Физическата активност е едно от най-важните неща за здравето, тонуса и добрата форма на всеки един от нас. Но когато става въпрос за хора, изложени на риск от диабет, тя е абсолютно задължителна.

Извънреден труд, диабет, сърдечни заболявания и колко трябва да работим според СЗО

Големите рискове на извънредния труд

Положението е на живот и смърт

Ново проучване на специалисти от Australian Catholic University установява, че има връзка между времето, в което тренираме, и контрола върху нивата на кръвната захар.

Изследването обхванало метаболитното здраве на 24 неактивни физически мъже, изложени на риск от диабет тип 2, които били на диета, богата на мазнини. Още на петия ден от изследването се оказало, че вечерните тренировки влияят по-силно от сутрешните за намаляване на глюкозата, инсулина, холестерола и триглицеридите.

Снимка 532775

Източник: iStock

Изводите на учените са, че физическите упражнения и сутрин, и вечер подобряват кардиореспираторния статус, но само вечерните тренировки показали, че съдействат за понижаване на нивата на глюкоза през нощта.

Те съветват хората, които са изложени на риск от диабет, да тренират в ранните вечерни часове, което ускорява метаболизма и улесняват контрола през нощта върху нивата на кръвната захар, пише Daily Mail.

Ябълките, възпаленията, диабетът, слабият имунитет и как плодовете помага да се борим с тях

Защо да ядем по една ябълка на ден

Здрав дух и отлична форма

"Но мисля, че е жизненоважно да се отбележи, че е много по-важно да продължите да тренирате, отколкото по кое време на деня го правите", казва ръководителят на изследването Трайн Мохолд.

Пълните констатации от проучването са публикувани в списание Diabetologia.