Неслучайно оригиналната версия "Яжте ябълка преди лягане, за да попречите на лекаря, да си спечели хляба" на прословутата фраза за любимия ни плод датира от 60-те години на XIX век.
Освен че бори лошия холестерол и ни държи в топ форма, ябълката помага в борбата с куп здравословни проблеми и даже удължава живота ни като цяло.
Ограничава възпаленията
Системните възпаления са в дъното на редица хронични заболявания. Една ябълка на ден стига, за да усетим и в тези случаи ефекта й.
Източник: iStock
Вече е научно доказано, че високото й съдържание на антиоксиданта, наречен кверцетин, е причината така бързо да укротява възпаленията. А в комбинация с другите й ценни съставки като катехин и витамин С, тя с лекота потушава щетите, които нанасят киселините върху клетките ни.
Намалява риска от диабет
Заради сладкия вкус, особено на някои сортове, ябълката е в черния списък със забранени храни на мнозина диабетици. Но не бива с лека ръка да я пренебрегваме, или поне не напълно.
С високото си съдържание на фибри и антиоксиданти, тя оказва положителен ефект върху контрола на кръвната захар. Още през 2013 г. проучване на нутриолозите от Националния институт по здраве доказа, че консумацията й, заедно с тази на шепа други плодове, намалява риска от развитие на диабет тип 2, напомнят от Eat This, Not That!.
Източник: iStock
Повишава имунитета
Портокалите са сред олигарсите на витамин С, но и ябълките не остават по-далеч по отношение на този микроелемент.
Една средно сурова представителка на техния вид е в състояние да ни осигури 14% от дневната доза витамин С. А той, от своя страна, държи имунната ни система в кондиция и намалява риска от инфекции, държи ни далеч от патогени и сваля оксидативния стрес.
Удължава живота
Проучване от 2016 г., което държало под лупа възрастни жени в продължение на 15 години, установи, че дамите, които хапват повече ябълки, са по-малко склонни да си отидат поради каквото и да е нездравословно състояние. По-конкретно, от рак и сърдечни заболявания.