Често се унасяме в работата поради най-различни причини, но каквито и да са те, ново проучване доказва, че всеки час отгоре може да ни навлече сериозни проблеми - меко казано.

Работата от вкъщи, продуктивност, ментално здраве, дневник и как да станем по-добри в работата

Как да станем по-добри в работата

И как да разпределяме времето си най-ефективно

По последни данни на Световната здравна организация на ООН, времето, което отделяме за работа, трябва да е по-малко от 55 часа на седмица.

Въпросното изследване, проведено от СЗО и Международната организация на труда, е първият глобален анализ, който отчита рисковете за здравето, свързани с извънредния труд.

Снимка 531415

Източник: iStock

Експертите установяват, че точно 745 194 души в световен мащаб са починали през 2016 г. от инсулт (35%) или сърдечно заболяване (17%), след като са работили по 55 часа седмично. Или с 29% повече жертви в сравнение с 2000 г.

По-голямата част от смъртните случаи - 72%, засягат мъже, които живеят в районите на Западен Тихи океан и Югоизточна Азия. Данните са на база тримесечно проучване и сравнение с хора, които са работили по 35-40 часа в седмицата. Резултатите при тях са далеч по-обнадеждаващи.

Снимка 531414

Източник: iStock

Доктор Мариа Нейра, директор на отдела за околна среда, климатични промени и здраве в СЗО, призовава за трудова реформа. "Време е всички ние, правителствата, работодателите и служителите да се събудим, дългото работно време може да доведе до преждевременна смърт", категорична е Нейра.

Работата, стресът, „чувството за съгласуваност“ и каква е връзката им с разходките на открито

Как да се справим със стреса в работата

Един доказано работещ начин

Всъщност вече редица компании се ориентират към четиридневна работна седмица, напомнят от Insider.