Дори и да се стремим да се храним здравословно, винаги идва онзи момент, в който ни връхлита непреодолимото желание да изядем цял шоколад, пакет чипс или цяла купа спагети. Казваме си - няма лошо в прегрешенията от време на време.

Кофеин, кафе, чай, шоколад и какви са ползите от тях

Как работи кофеинът, след като попадне в тялото ни

Ободряващото действие на чаша с кафе

Да, това е така, защото когато си забраним нещо, то става двойно по-изкушаващо. Но е добре да знаем, че за апетита към някои не особено полезни храни и напитки може да има по-дълбока причина, свързана със здравето и някои липси в организма ни. Затова е важно да се вслушваме в сигналите, които тялото дава.

Шоколад

Най-честото прегрешение за повече от нас. Да, той дава бърза енергия и е истинско гориво за мозъка, затова и най-често посягаме към него, когато сме под голямо напрежение.

Но влечението към шоколада може да значи и липса на магнезий. Затова следващият път вместо със сладко, можем да се опитаме да задоволим нуждите на организма с ядки, семена, тъмнозелени плодове и зеленчуци.

Снимка 482741

Източник: iStock

Сладки храни и напитки

Захар, захар и пак захар. Няма нужда да казваме, че тя не е никак полезна за здравето. А ако често ни дърпа именно към нея, може би не ни достига хром, фосфор и триптофан. Те са важни за енергията е регенерацията на клетките.

Триптофанът е пряко свързан и с производството на хормона на щастието серотонин, затова не е особена изненада, че се опитваме да си върнем усмивката с нещо сладко. Хромът пък разгражда протеини, въглехидрати и мазнини, за да осигури енергия на мускулите и мозъка.

Но вместо това, по-добре да заложим на пилешко, грозде, сирене, сладки картофи, тъмнозелени зеленчуци, яйца, ядки и семена.

Снимка 525258

Източник: iStock

Хляб и паста

Всичко обичаме паста, но ако прекалено често избираме нея за поредното хранене, може би ни липсват протеини и азот, който е важен за получаване на амино- и нуклеинови киселини, които образуват ДНК.

А по-здравословният начин да си ги набавим е не с рафинирани въглехидрати, а чрез червено месо, бобови, чия и мазни риби.

Мазни и пържени храни

Ако веднага се размечтахме за голяма купа пържени картофи, може да имаме дефицит на калций. Той води не само до проблеми с костите, но и до състояния като мозъчна мъгла. Но по-добре да си го набавим със зеленолистни зеленчуци, леща и млечни продукти, предава Daily Mail.

Снимка 525259

Източник: iStock

Солени храни

Солта не само ни кара да задържаме вода и да се разделим със стройната фигура, но и уврежда много органи. А ако не спираме да консумираме солено, вероятно става дума за дефицит на хлорид и силиций.

Солта, деменцията и каква е връзката помежду им

Връзката между солта и деменцията

Неочаквани разкрития

Хлоридът е един от най-важните електролити в кръвта, който помага за балансиране на кръвното налягане и количеството течност във и извън клетките. Също толкова важен за цялостното здраве е и силицият, който укрепва костите и насърчава растежа на нови клетки в кожата, косата и ноктите, намалявайки признаците на стареене. Те се съдържат и в семената, кашуто, мазните риби и козето мляко.