Всеки ден милиарди хора разчитат на кофеина, за да се събудят, да се вдигнат от тежка нощна смяна или да се спасят от следобедната умора. И това е най-разпространеният естествен стимулант в света.

Кафето, кофеинът и какво ще се случи, ако спрем да го консумираме

Какво ще се случи, ако спрем да пием кафе

Промяната е значителна

Наред с негативните ефекти върху съня и възможността да предизвика безпокойство, кофеинът има и редица ползи за здравето.

Какво е кофеинът

Естествен стимулант, който се среща най-често в чая, кафето и какаото. Стимулира мозъка и централната нервна система, като по този начин ни държи нащрек и ни кара да се чувстваме по-бодри.

Първите данни за сварен чай датират от 2737 г. пр. Хр. - очевидно и предците ни са били наясно с тонизиращите му действия.

Снимка 515550

Източник: iStock

Кафето обаче е открито много по-късно - от етиопска овчарка, която забелязва енергийния му ефект не върху себе си, а върху козите.

Днес 80% от населението консумира кофеинови продукти всеки ден. В Северна Америка броят на почитателите му дори е дори по-висок - стига до 90% при възрастните.

Как работи

Веднъж консумиран, кофеинът бързо се абсорбира от червата в кръвта. Оттам стига до черния дроб и се разгражда на съединения, които оказват влияние върху функцията на куп други органи.

Но основният му ефект се усеща най-вече в мозъка. Доказано е, че кофеинът блокира ефектите на аденозина - невротрансмитер, който отпуска и засилва усещането за умора.

Обикновено кличествата аденозин се натрупват през деня, което е и една от основните причини да се чувстваме все по-уморени и да ни се доспива.

Снимка 515563

Източник: iStock

Кофеинът е в състояние да повиши нивата на адреналин в кръвта и да увеличи мозъчната активност на невротрансмитерите допамин и норепинефрин.

Тази комбинация допълнително стимулира сивото ни вещество и насърчава състоянието на възбуда, бдителност и концентрация. Ето защо често се спряга като вид психоактивно лекарство.

Кофеинът, главоболието и как да пием кафе, за да не ни боли главата

Лекува ли кафето главоболие

Как да не постигнем обратния ефект

кофеинът е прочут и с бързото си действие. Количеството в една чаша кафе например може да стигне само за 20 минути до кръвта и да подейства напълно за около час.

Според едно от последните проучвания, две-три чаши кафе на ден (около 200-300 мг кофеин) намаляват с 45% риска от самоубийство, а според друго изследване - с 13% от депресия.

3 причини да не прекаляваме с черния и зеления чай

3 причини да не прекаляваме с черния и зеления чай

Дозата прави отровата

Все пак, не бива да прекаляваме с дневната доза. Добре да правим и паузи от осем часа между всяка следваща чаша. В противен случай няма да изпитаме кой знае колко от полезното въздействие на кофеина, пише Healthline.