На пазара разнообразието от зеленчуци е все по-голямо, но някои от тях си остават не толкова популярни, колкото други. Сред тях е и представителят на семейство Лападови ревенът. Той може да наподобява на вид на други зеленолистни, но това, което го различава от тях, е, че не листата (които са отровни) се ядат, а техните дръжки.

Сок от кейл - супернапитката с неизброими ползи за здравето ни

Сок от кейл - супернапитката с неизброими ползи за здравето ни

Ето защо зеленолистните зеленчуци не са за подценяване

Хибридното растение е особено популярно в Германия, но може да се намери и в много други страни. Най-често се консумира след някаква термична обработка и се използва за направата на сладка или печива. 

За какво е полезен

Ревенът не е растение, подлагано на много научни тестове, затова и информацията за ползите от него е ограничена. Знае се, че не е от най-богатите на хранителни вещества но пък е и беден на калории. В състава му се отчита сравнително по-високи нива на калций, както и на витамин С и К, но със сигурност не може да разчитаме на него, за да си подсигурим необходимата дневна доза.

Големият плюс на ревенът е голямото съдържание на фибри. А те имат редица доказани ползи за организма. Сред тях е намаляването на нивата на лошия холестерол, регулиране на кръвната захар и подобряване на храносмилането.

Снимка 667043

Източник: iStock

Освен това ревенът е богат на антиоксиданти като според някои изследвания в него има повече полифеноли, отколкото в кейла. Също така съдържа антоцианити, които са отговорни и за яркия цвят на стеблата. Антиоксидантите помагат на тялото да се бори с възпаленията и намаляват риска от различни заболявания като например рак.

Киселият вкус на растението, който го прави доста неприятно за консумация в суров вид, се дължи на съдържанието на оксалова киселина, пише Healthline.

Как да го използваме

Както вече разбрахме, няма да стане без термична обработка. Най-често киселият вкус на ревенът се комбинира с немалко количество захар, за да се получи една необичайна комбинация, която или ще ни хареса, или не.

Снимка 667044

Източник: iStock

Сладкото от ревен е най-лесният начин да го оползотворим и да му се насладим. Към него може да добавим и плод по избор - става както с ягоди например, така и с цитруси. Добавяме вода и захар и варим на бавен огън до сгъстяване.

Снимка 667046

Източник: iStock

Ревенът най-често присъства в различни рецепти за по-здравословни сладкиши. Можем да го добавим и към своята любима като го нарежем на малки кубчета или го настържем и го комбинираме отново с друг плод. Може и да го нарежем на тънки парчета и да го поставим само върху сладкиша като черешката на тортата.