В натовареното и забързано ежедневие хората обикновено намират време за тренировка или сутрин преди работа, или вечер, след като са приключили със задачите за деня.

Бананите - преди или след тренировка са по-полезни

Бананите - преди или след тренировка са по-полезни

Как да подсилим ефекта от физическата активност

Както добре знаем обаче, е добре да "захраним" тялото си с енергия преди упражнения. Но храната понякога може да ни натежи и това да провали тренировката ни. Затова е добре да знаем какво да хапваме преди това и колко време е добре да изчакаме преди да раздвижим тялото си.

Въпреки че и по този въпрос нещата стоят доста индивидуално за всеки човек, след леко похапване, например на протеиново барче или малко плодове, обикновено човек може да започне тренировката си веднага. Стига да се чувства комфортно, разбира се. По този начин зареждаме тялото си с енергия и ще бъдем по-продуктивни.

Снимка 673966

Източник: iStock

След нормално или по-обилно хранене обаче препоръчителното време, което е добре да изчакаме, е два-три часа. Още по-внимателни трябва да бъдем, ако пък ни предстои да правим упражнения с висока интензивност. А в случай че не сме консумирали голямо количество храна, а малка порция, би следвало след около час да можем да тренираме комфортно.

Снимка 673968

Източник: iStock

По време на маратони, триатлони или друг вид дълги състезания, които изискват издръжливост обаче, нещата стоят по различен начин. Тогава пък ще имаме нужда от "гориво", с което да захраним тялото си, а то обикновено са въглехидратите.

Те могат да бъдат под формата на спортна напитка или някой от специалните гелове, които са пакетирани и съдържат електролити и въглехидрати.

Добре е да имаме предвид, че режимът с храненето и тренировките е доста индивидуален и зависи от тялото на всеки отделен човек. За да разберем как реагира то и от какво се нуждае, е добре да се вслушваме в знаците, които ни дава. Ако на организма ни не му се отразява добре тренировката скоро след хранене, можем да почувстваме мудност, подуване на корема или спазми, гадене, повръщане или диария.

Снимка 673967

Източник: iStock

За да избегнем тези неприятни ефекти, треньорите съветват преди да влезем в залата, все пак да хапнем, но да бъде нещо леко, като плодове, някакъв вид зърнена храна или по-обобщено - прост въглехидрат и захари. Те ни дават енергията, нужна за тренировката, но без да ни натежават на стомаха. По-тежките въглехидрати като ориз и паста обаче е по-добре да ги запазим за след това.

Добавки преди тренировка - от кои има смисъл и от кои не

Добавки преди тренировка - от кои има смисъл и от кои не

Докато от някои добавки има полза, то други може да навредят

Ако пък ни предстои силова тренировка, тогава вече е добре да добавим и малко протеини или мазнини. Единственото нещо, от което трябва да стоим настрана, са преработените храни, пише Men's Health.