Добре знаем, че ако искаме да се храним здравословно, в менюто ни трябва да присъстват много зеленчуци. Някои от тях имат по-голяма хранителна стойност и са по-богати на полезни вещества от други. И със сигурност се чудим кой е най-полезният, на който да заложим. А отговорът сигурно ще ни изненада.

Ревенът - за какво е полезен и как да го използваме

Ревенът - за какво е полезен и как да го използваме

Не толкова познат и може би подценяван

Той е зелен, част от семейство Кръстоцветни и се казва кресон. Не толкова популярен по нашите географски ширини, той се оказва изключително богат на хранителни вещества. А изследователите от американския William Paterson University дори го определят като най-полезния сред всички зеленчуци и като най-здравословната храна, която расте на нашата планета.

На въпроса това ли е най-полезният зеленчук, те обосновават отговора си с данните от цели 41 изследвания, в които кресонът покрива на 100% изискванията за хранителна стойност. И той е храната, която доставя най-много нутриенти на организма в една калория. Една порция от 100 г е достатъчна да покрие всичките ни дневни нужди от вещества като фибри, протеин, калций, желязо, цинк, мед и витамини (като А, К, Е и С). 

Снимка 668105

Източник: iStock

Освен това кресонът съдържа едва 14.6 калории на тези 100 г, което го прави перфектен избор и ако искаме да поддържа фигурата си. А съдържанието на андиоксиданти и дуиретичните му свойства подпомагат храносмилането, обмяната на веществата и цялостната работа на организма. Помага ни и да се борим с възпалителните процеси и намалява риска от различни заболявания - като онкологични и сърдечно-съдови, пише EnVols.

Защо лилавите сладки картофи са избрани за зеленчук на 2024 г.

Защо лилавите сладки картофи са избрани за зеленчук на 2024 г.

Хем вкусни, хем нестандартни

Кресонът се използва в кулинарията най-често като съставка за салати, но може да се яде както в суров вид, така и след термична обработка. Вкусът му е свеж и има лека нотка, която наподобява този на хряна. Подходящ е и за супи, и за зеленчукови пайове и други ястия. Комбинира се добре и с яйца, и с извара. Може да го добавяме в сандвичи вместо листо маруля или да си приготвим песто с чесън и зехтин.