Дебатът за ползите от пиене на прясно мляко продължава. До момента еднозначен отговор липсва. Някои са на мнение, че лактозата е вредна за тялото, докато други се кълнат, че млякото е ключ към крепко здраве и здрави кости.

Прясното мляко, свареният ориз, краставиците и храните, които никога да не замразяваме

Храните, които нямат място във фризера

Без ненужни експерименти

Наскоро попаднахме на интересно проучване, което защитава ползите от пиенето на мляко. Според  изследването, шансът да се предпазим от диабет тип 2 се увеличава значително, ако пием по една чаша прясно мляко на закуска всеки ден, пишат в Journal of Dairy Science.

Доктор на Х. Дъглас Гоф и екипът му от учени от University of Guelph, в сътрудничество с University of Toronto, изследват ефектите от консумацията на високопротеиново мляко на закуска върху нивата на кръвната захар и ситостта след закуска и след второто хранене.

Снимка 480029

Източник: iStock

Те установяват, че прясното мляко на закуска понижава кръвната захар и потиска апетита за обяд. Ако пък комбинираме млякото със закуска с високо съдържание на въглехидрати, кръвната ни захар ще е ниска, дори след като обядваме. 

Тъй като прясното мляко спомага за по-бавното храносмилане на въглехидратите, глюкозата в кръвта спада. Това се дължи най-вече на факта, че млякото съдържа протеини, които спомагат за освобождаването на гастро хормони, забавящи храносмилането. 

Прясното мляко - да пием или не

Прясното мляко - да пием или не

Как влияе на здравето на костите