Дебатът за ползите от пиене на прясно мляко продължава. До момента еднозначен отговор липсва. Някои са на мнение, че лактозата е вредна за тялото, докато други се кълнат, че млякото е ключ към крепко здраве и здрави кости.
Наскоро попаднахме на интересно проучване, което защитава ползите от пиенето на мляко. Според изследването, шансът да се предпазим от диабет тип 2 се увеличава значително, ако пием по една чаша прясно мляко на закуска всеки ден, пишат в Journal of Dairy Science.
Доктор на Х. Дъглас Гоф и екипът му от учени от University of Guelph, в сътрудничество с University of Toronto, изследват ефектите от консумацията на високопротеиново мляко на закуска върху нивата на кръвната захар и ситостта след закуска и след второто хранене.
Източник: iStock
Те установяват, че прясното мляко на закуска понижава кръвната захар и потиска апетита за обяд. Ако пък комбинираме млякото със закуска с високо съдържание на въглехидрати, кръвната ни захар ще е ниска, дори след като обядваме.
Тъй като прясното мляко спомага за по-бавното храносмилане на въглехидратите, глюкозата в кръвта спада. Това се дължи най-вече на факта, че млякото съдържа протеини, които спомагат за освобождаването на гастро хормони, забавящи храносмилането.