Несъмнено фризерът е голямо удобство, което ни позволява да планираме храненията си за по-дълъг период от време и да си спестим честото пазаруване.

Има храни, които спокойно можем да пъхнем в него и да не се притесняваме за тях, но има и други, на които мястото им просто не е на тези минусови температури.

Млякото, яйцата, пастата и как да удължим живота на основните храни

Как да удължим живота на основните храни

За да можем да ги хапваме по-дълго

Прясно мляко

Ако го сложим във фризера и след това го размразим, ще се раздели на вода и млечна утайка. Колкото по-голям процент масленост е, толкова по-видим ще е този ефект. Безопасно е да го консумираме в този вид, но надали ще имаме особено желание. Все пак можем да го използваме за приготвяне на някой сладкиш.

Сурови картофи

И те, както и много други зеленчуци, имат високо съдържание на вода. И когато отидат сурови във фризера, стават много меки в последствие. Затова е добре да минат лека термична обработка, преди да ги съхраняваме на минусови температури - бланширане или малко сваряване, в зависимост за какво искаме да ги използваме след това.

Снимка 475208

Източник: iStock

Краставици и цитруси

Високото съдържание на вода прави и тях негодни за замразяване.

Авокадо

Можем да го замразим, само ако искаме да го използваме за смути след това. В противен случай трябва да се сбогуваме с меката му, кремообразна текстура.

Чесън

Знаем, че бързо се разваля, ако се запасим с по-голямо количество. Но замразяването му води до сериозна промяна във вкуса и вероятно ще стане толкова лют, че няма да ни е приятно да го ядем.

Яйца с черупките

Ако искаме да замразим яйца и да ги ползваме след време, най-добрата идея е да съхраняваме разбити. Ако са цели, водното съдържание се разширява и има възможност черупката да се счупи. 

Снимка 436961

Източник: iStock

Сирене

Някои сирена омекват, други се втвърдяват много, а размразяването им не помага да си върнат текстурата и вкуса. Затова мястото им просто не е във фризера.

Месо и риба, които вече сме размразили

Замразените и размразени веднъж храни имат по-висока вероятност за развитие на бактерии, отколкото тези, които никога не са били слагани във фризера. Ако все пак искаме да замразим остатъците от месото, по-добре първо да го сварим малко, за да убием потенциалните бактерии.

Сварени ориз и паста

Нищо няма да ни стане, ако ги размразим и ги хапнем, но текстурата им определено няма да е привлекателна и надали ще са ни вкусни. По-добре да отделим малко повече време и да си сварим нови, пише Reader's Digest.

Снимка 475210

Източник: iStock

Пържени храни

Резултатът отново няма да ни хареса. Те ще останат мокри и меки, а останалата мазнина ще промени напълно вкуса им - толкова, че и повторно пържене няма да ги спаси.