Още като деца получаваме първите и най-важни уроци по етикет, свързани с държанието на масата - къде да сложим ръцете, как да държим ножа и вилицата, как да избягваме мляскането.

И дори и да сме усвоили всички тях, пак има моменти, в които ни се иска да забравим за правилата и да си похапнем сладко-сладко с... ръце.

Има някои храни, за консумацията на които е допустимо да не използваме прибори. Ето как да ги хапваме, без да се притесняваме от неодобрителните погледи на околните.

Суши

Ако не сме специалисти на яденето с пръчки, вероятно ни е трудно да го консумираме. Според японски шеф готвачи, спокойно можем да ядем нигири (топка ориз с парче риба отгоре) и маки (кръгли, с ориз и друга плънка) с пръсти, дори е препоръчително. Сашимито (риба без ориз) обаче си е предназначено за ядене с пръчки.

Ако все пак се притесняваме как ще се справим със задачата, по-добре да не си поръчваме суши на бизнес обяд или първа среща.

Снимка 352181

Източник: iStock

Сирена

Най-често са в компанията на различни вина на масата пред нас. И не е задължително да ги бодем с вилица. Можем да се оправим и с ръце, ако сирената са нарязани на малки парченца, колкото за една хапка.

Пица

Разбира се, че е по-вкусна, когато я ядем с ръце. Препоръчително е да прегънем триъгълното парче на две по дължина, за да избегнем изпадането на всички съставки, които са върху тестото. 

Ако хапваме пица в Неапол обаче, добре е да се придържаме към ножа и вилицата, както е прието там.

Снимка 306424

Източник: iStock

Аспержи

Един по-специфичен зеленчук, който ни дава свободата да го ядем с голи ръце. Освен ако не са в комбинация със сос, разбира се.

Тако

Това ястие от мексиканската кухня свързваме с бързото хранене. Именно затова ни изглежда логично да го хапваме с ръце. И това е позволено, докато питката с плънка не загуби своята форма и започне да се разпада. Тогава вече на помощ идват ножа и вилицата, пише Reader's Digest.

Водата, храната и трябва ли да пием, докато ядем

Вредно ли е да пием вода, докато ядем

Подробният отговор на учените

Пържени картофки и хамбургери

И те спадат към бързите храни, така че, ако ни е по-удобно, можем да си ги хапваме с ръце.