Трудно е да говорим за водата като нещо лошо, защото се нуждаем от нея ежедневно. Но има ситуации, в които е по-добре да си останем жадни, отколкото да си навредим. И за една от тях се смята храненето.

Да пием вода, докато ядем, е голяма грешка според мнозина. Други пък са на мнение, че това е страхотен начин за отслабване, защото консумираме по-малко храна от обичайното. Ето едно научно обяснение, което ни звучи доста правдоподобно.

Противниците на пиенето на вода по време на хранене застават зад тезата, че течността разрежда стомашните сокове и намалява киселинността в стомаха, като по този начин затруднява храносмилането. Освен това, водата избутва в червата храната, която все още не е преработена.

Снимка 417364

Източник: iStock

А ето какво всъщност се случва с храната и водата в стомаха. Процесът на храносмилане започва още преди храната да е попаднала в устата ни. Още при мисълта за нея, започваме да отделяме по-голямо количество слюнка.

В нея има голямо количество ензими, които омекотяват храната още по пътя й към стомаха. Необходими са четири часа, за да може хапването ни да се разгради напълно.

Водата, за разлика от храната, не се задържа в стомаха ни толкова дълго. Една чаша от около 300 мл преминава през стомаха за едва 10 минути. Затова течността само преминава през храната, която се преработва, омекотява я допълнително и напуска процеса на храносмилане.

Снимка 417362

Източник: iStock

Затова не е правилно да се твърди, че течностите намаляват киселинността в стомаха. А и ако той изпита затруднение с обработването на някое хранене, започва отделяне на по-голямо количество ензими, които да помогнат в задачата, обяснява Bright Side.

С редица изследвания е установено, че нивата на киселинност в стомаха са еднакви при хора, които пият течности, докато ядат, и при други, които ги избягват. Не бива да пропускаме и факта, че водата попада в стомаха ни не само при директна консумация, а и чрез самата храна.

Така че, няма от какво да се притесняваме. Единственото правило, което трябва да спазваме, когато приемаме течност докато се храним, е да не правим големи глътки непосредствено преди поредната хапка, защото така отмиваме слюнката, която е от съществено значение за храносмилането.

Водата, температурата й и коя да предпочетем

Топла или студена вода да пием

Всяка си има и плюсове, и минуси

А пиенето на достатъчно вода е наистина важно и защото тя е основната съставка в слюнката. Добре е и да се придържаме към водата със стайна температура.