Един от любимите на всички плодове на есента е гроздето. Точно сега то е най-сочно и сладко, а освен вкусно, то е и полезно. Според здравните експерти консумацията му може дори да ни помогне да удължим живота си, наред с още няколко други ползи за здравето.

Гроздето и ползите за очите - още една причина да го консумираме редовно

Още една важна полза от гроздето за здравето ни

Как да не го обичаме

Гроздето е сред плодовете, които ни помагат да се отървем от мазнините и захарите от преработените храни, като може да пребори и негативните ефекти от храните, които спадат към "бързо хранене".

Благодарение на химикалите в гроздето, които стимулират чревните ни бактерии и намаляват нивата на холестерола, както и на антиоксидантите, които пък намаляват възпалението в тялото, можем да намалим риска от развитието на сърдечни заболявания и рак.

"Това добавя изцяло ново измерение към старата поговорка "ти си това, което ядеш". Гроздето дори променя генната експресия. Това е наистина забележително", споделя д-р Джон Пезуто от Western New England University.

Снимка 690718

Източник: iStock

Връзката между консумацията на грозде и дълголетието е изведена от проучване с експериментни мишки, които са приемали храна с високо съдържание на мазнини, но и дневна доза от полезните вещества на гроздето. Резултатът, който учените наблюдават е, че животните са живели по-дълго и са имали по-малко омазнен черен дроб в сравнение с останалите.

"Промяната, наблюдавана в проучването, съответства на допълнителни четири до пет години от човешкия живот", допълва д-р Пезуто, цитиран от The Mirror US.

Изследователският екип открива също така, че при мишки, приемали храна с високо съдържание на мазнини, гроздето подобрява функцията на невроните, предпазва от Алцхаймер и подобрява поведенческите и познавателни способности.

Според друго проучване пък гроздето притежава не само гореспоменатите качества, но може и да подобри метаболизма, като помага за изгарянето на калории. Наред с това може да помогне за предотвратяването на болестта на Алцхаймер и неалкохолната мастна чернодробна болест (известна още като неалкохолната чернодробна стеатоза), като и двете състояния са свързани с консумацията на нездравословна храна.

Снимка 690720

Източник: iStock

Заключението на д-р Пезуто гласи, че резултатите предполагат консумацията на грозде да модулира генната експресия, да помага за предотвратяване на уврежданията от оксидативния стрес, да индуцира метаболизма на мастни киселини, да помага при омазнен черен дроб и за удължаване на живота, дори при консумация на храни с високо съдържание на мазнини."

Здравните експерти отчитат, че чернодробните заболявания са нарастващ глобален проблем именно заради нездравословни хранителни навици. Но според д-р Пезуто присъствието на грозде в един хранителен режим с високо съдържание на мазнини, увеличава шансовете ни за по-дълъг живот.

По думите му консумацията на грозде намалява дори и риска от сърдечен удар или инсулт, както е установено от последни изследвания. И допълва:

Грозде, антиоксиданти и проучването според което яденето на грозде може да удължи продължителността на живота

Защо да ядем грозде всеки ден

Супер силата на антиоксидантите

"Тези данни илюстрират изключителното влияние на нутригеномиката, процъфтяваща изследователска област, която ще ни накара да оценяваме повече храненето и здравето си.