Жълтото и червеното грозде са два от основните видове, които откриваме в магазините. Независимо от това кое изберем и предпочитаме да консумираме, се възползваме от полезните му за здравето ни свойства. И въпреки това, между различните видове грозде има и разлики в съдържанието на необходимите за организма ни вещества.
Какви са ползите от консумация на жълто и червено грозде
Както червеното, така и жълтото грозде съдържат антиоксиданти и имат противовъзпалителни свойства. Червеното обаче съдържа повече флавоноидни съединения, като кверцетин и мирицетин.
Антиоксидантните свойства на гроздето се дължат на ресвератрола. Освен това то е богато на полифеноли (по-специално флавоноиди), които се намират в люспестата и месестата част на гроздето, както и семките. За антиоксидантите е известно, че осигуряват редица ползи за здравето, включително за сърдечното здраве и здравословното стареене.

Източник: iStock
Консумацията на грозде обаче подпомага здравето ни и по други различни начини. Свързана е с намален риск от сърдечно-съдови заболявания и рискови фактори, като високо кръвно налягане и висок холестерол. Когато го консумираме редовно, гроздето подпомага зрението и здравето на очите. Освен това може да подобри когнитивното здраве както при здрави хора, така и да повлияе положително при леки когнитивни нарушения.
Гроздето също така е полезно и за здравето на костите и ставите, както и храносмилателната система, като помага за намаляване на риска от синдром на раздразнените черва. Освен за костите, витамин К, който се съдържа в гроздето, помага и за съсирването на кръвта. А много от полезните вещества в плода имат противовъзпалителни, антимикробни и антиканцерогенни свойства.

Източник: iStock
Какви са разликите в полезните свойства на жълтото и червеното грозде
Освен повечето флавоноидни съединения в червеното грозде, друга основна разлика с жълтото грозде е концентрацията на здравословни съединения, като ресвератрол и антоцианини.
Ресвератролът, който е повече в червеното грозде, е известен със своите антиоксидантни, противовъзпалителни, кардиопротективни, невропротективни и противоракови свойства.
Полезно е да знаем също, че в жълтото грозде по-голямата част от полифенолите са под формата на флаваноли, докато в червеното - антоцианини. Последните имат антиоксидантни, противоракови, противовъзпалителни и антимикробни свойства, като също така могат да помогнат за намаляване на риска от развитието на диабет, пише Verywell Health.