Следващият път щом усетим, че са ни се дояли плодове, защо пък да не заложим на гроздето? Тъкмо настъпва сезонът му, а в синхрон с него учените правят все по-нови открития за ползите от консумацията му.

Гроздето, стомашно-чревният тракт и ползите от плода за здравето

Гроздето и ползите за здравето

Защо да го хапваме често

Не само, че е вкусно, но гроздето може да ни помогне да удължим продължителността на живота си. Поне такъв е изводът от ново проучване.

Според резултатите от него, ако към един не съвсем здравословен режим на хранене, състоящ се от храни с високо съдържание на мазнини, включим и по около две чаши грозде на ден, може да овладеем проблеми с мастния черен дроб, както и да си набавим необходимите нива на антиоксиданти в организма. Освен това може и да увеличим продължителността на живота си с до четири, пет години.

Снимка 584175

Източник: iStock

Всички тези благоприятни за всички ни ефекти се дължат именно на антиоксидантите, изобилстващи в гроздето. Точно благодарение на тях плодът има доказани противовъзпалителни свойства, които са ключови, за да поддържаме добро общо здраве.

Гроздето, съсирването на кръвта и кога трябва да ограничим плода заради витамин К

Един страничен ефект от гроздето

Кога трябва да ограничим консумацията му

Конкретните антиоксиданти в гроздето изобщо не са малко. Сред тях са есвератрол, катехин, кверцетин и антоцианин и въпреки че може и да ги чуваме за първи път, заслужава си да ги запомним. Тъкмо това изобилие от антиоксиданти, в комбинация с една балансирана диета, може да ни помогне в борбата със свободните радикали, намаляването на оксидативния стрес и производството на противовъзпалителни процеси в организма, пише Eat This, Not That.