Сезонът на гроздето и тук и вече сладко-сладко си го похапваме. Бяло или черно, със семки или без, то е все така полезно за здравето ни по редица причини. А ново изследване на американски учени ни дава още една, за да го консумираме редовно.

Холестеролът, ябълките, гроздето и плодовете, които ни помагат да намалим нивата му

Плодовете, които свалят холестерола

Лекарства от природата

С проведен 16-седмичен експеримент, в който взимат участие 43-ма възрастни, половината от които приемащи екстракт от десертно грозде на прах, се установява, че плодът има значителни ползи за здравето на очите и поддържането на добро зрение. По-точно - увеличение на оптичната плътност на пигмента на макулата, плазмения антиоксидантен капацитет и общото фенолно съдържание.

Снимка 637929

Източник: iStock

Това е първото подобно изследване, което доказва, че редовната консумация дори на шепа грозде има редица ползи за зрението, особено в по-напреднала възраст. Този ефект се дължи на факта, че плодът е богат на антиоксиданти, които противодействат на оксидативния стрес в организма - една от основните причини за зрителни увреждания.

Гроздето, стомашно-чревният тракт и ползите от плода за здравето

Гроздето и ползите за здравето

Защо да го хапваме често

Така евтиният и леснодостъпен плод защитава ефективно не само функцията, но и структурата на ретината, като например нейните съдови компоненти, които са от съществено значение за доброто зрение. Антиоксидантите в гроздето осигуряват и защита срещу свързаната с възрастта дегенерация на макулата, предава Earth.com.