За глутена в храните не се говори от скоро. И това е така, защото е доказано от години, че консумацията му при някои хора предизвиква раздразнения в храносмилателната система. Свързва се и с появата на алергия и дори целиакия - заболяване, което причинява възпалителни процеси в тялото.
Добрите новини за хората с целиакия и алергичните към глутен са, че не е необходимо изключват ориза изцяло от менюто си.
Оказва се, че повечето видове от една от най-популярните храни в света, не съдържа глутен.

Източник: iStock
А разновидностите ориз са стотици. От дългозърнест до объл, кафяв (пълнозърнест) и бял, до черен и бланширан.
За някои от по-специфичните видове обаче е трудно да се прецени дали съдържат глутен. Това, което със сигурност се знае, е, че в кафявия, белия и дивия ориз, глутен няма.
Ако обаче сме сред хората, които обичат честичко да похапват ориз, добре е да имаме предвид нивата на арсен в него.

Източник: iStock
Оказва се, че оризът има много по-високо съдържание на арсен от това в други зърнени храни, като пшеница и ечемик, пише Women's Health.
Препоръчително е, особено ако хранителният ни режим изключва глутена, по-рядко да ядем ориз и да ограничим количеството, което консумираме. Може да разнообразяваме менюто си с други зърнени храни. Такива са лещата, боб, фасул, киноата.