Киноата трайно нахлу в нашата кухня през последните години. Превърна се и в заместител на ориза в редица рецепти, и в това няма нищо случайно, защото е изключително полезна.

Грейпфрут, авокадо, киноа - храните, които ни помагат да отслабнем

Ядем и слабеем

Кое топи мазнините, докато се храним

По принцип сравнението между киноа и ориз не е много редно, защото тя не е зърно, а е семето на растение от рода Хеноподий, роднина на цвеклото и спанака.

Но пък е прочута псевдозърнена култура, защото се приготвя и яде като ориза и останалите в редицата, а и има подобен хранителен профил.

Снимка 532900

Източник: iStock

Киноата е сред малкото растителни източници на пълноценен протеин. Една чаша от нея (след термична обработка) ни осигурява осем грама от него. Това означава, че съдържа всичките девет основни аминокиселини, от които се нуждае тялото ни. Дава ни и повече калории в сравнение с редица други полезни доставчици на протеини.

Сред останалите й плюсове са липсата на глутен и сериозното количество фибри, заради които е предпочитана в редица диети, защото благодарение на тях ни държи сити и предпазва от преяждане. А да не забравяме, че фибрите контролират нивата на кръвната захар и свалят холестерола.

Холестеролът, наситените мазнини и кой е истинският враг в нашата чиния

Истината за холестерола в храната

От какво наистина трябва да се пазим

Не й липсват и минерали, като желязо, магнезий, фосфор, манган и цинк. В състава й се срещат калций, калий и селен, добавят още от Healthline.

Боб, кафяв ориз, броколи, кисело мляко - храните, които прочистват дебелото черво

Храните, които се грижат за дебелото черво

Защото е наистина важно

Проучване от 2012 г. доказва, че полизахаридите в клетъчната стена на семената от киноа проявяват гастропротективна активност срещу остри стомашни лезии. Изследването е проведено с плъхове, затова и авторите твърдят, че са необходими още доказателства в подкрепа на теорията им, че растението има противовъзпалителни свойства и е полезна за червата.