Добрата подвижност и липсата на болка при движение с напредване на възрастта зависят не само от един или два фактора. И освен от физическа активност, тялото ни се нуждае също от правилните храни, с които да подпомогнем здравето на ставите.
Най-общо казано, диетата за добро здраве на ставите е противовъзпалителната. Затова се препоръчва консумацията на храни, богати на хранителни вещества и антиоксиданти, които активно се борят с възпалението, както и на такива, полезни за ставните връзки и мускулите. Ето 12, препоръчани от диетолозите, на които да наблегнем, за да имаме по-здрави стави.
Кейл
Листните зеленчуци, какъвто е кейлът, са богати на витамин К. А той е свързан с по-здрави хрущяли и намалено прогресиране на остеоартрита.

Източник: iStock
Ако към кейла добавяме и маслиново масло, ще го направим дори още по-полезен за здравето на ставите.
Маслиново масло
Маслиновото масло е известно с полезните си свойства в борбата с възпалението, което може да причини болки в ставите, особено при хора с автоимунни заболявания като ревматоиден артрит и лупус.

Източник: GettyImages
Това негово благоприятно действие се дължи на съдържанието на полифеноли.
Портокали
Портокалите, подобно и на другите цитрусови плодове, са богати на витамин C, който играе ключова роля в образуването на колаген.

Източник: iStock
А колагенът е ключов структурен протеин в ставните връзките сухожилията и е важен за здравето на ставите.
Боб
Бобът е богат на антиоксиданти и фитонутриенти, каквито са полифенолите, които помагат за намаляване на възпалението в тялото.

Източник: iStock
Но освен това е богат и на растителни протеини, които помагат за поддържането и възстановяването на ставните тъкани, мускулите и хрущялите.
Сьомга (и други мазни риби)
Омега-3 мастните киселини EPA/DHA в сьомгата могат да намалят производството на възпалителни съединения в тялото, като цитокини и ейкозаноиди.

Източник: iStock
Омега-3 киселините са свързани с намаляване на болката при остеоартрит и с подобрена функцията на ставите. Същите ползи за здравето имат и други мазни риби като скумрия, аншоа и сардини.
Спанак
Спанакът е друг листен зеленчук, който се отличава с ползи за здравето на ставите.

Източник: iStock
Той е богат на витамин К, магнезий и калций - все важни витамини и минерали, необходими за поддържането на здрави кости и стабилност на ставите.
Боровинки
Полифенолите, флавоноидите и антоцианините, които се съдържат в боровинките, подпомагат намаляването на възпалението.

Източник: iStock
Така съответно облекчават болката и сковаността, и подобряват мобилността при хора с остеоартрит.
Куркума
Тази ярко оранжева подправка е мощно противовъзпалително средство.

Източник: iStock
Консумацията ѝ е свързана с благоприятни свойства при остеоартрит благодарение на куркумина - активната съставка в куркумата.
Леща
Подобно на боба, лещата също съдържа фитонутриенти, които се борят с възпалението и поддържат ставите здрави.

Източник: iStock
Тя е богата и на фибри, полезни за чревния микробиом, регулиране на възпалението и имунната функция.
Ягоди
Ягодите са друг чудесен плод, богат на полифеноли.

Източник: iStock
Тези мощни антиоксиданти помагат за намаляване на стреса и възпалението в ставите. Освен това съдържат и витамин С.
Пълнозърнести храни
Пълнозърнестите храни, сред които са и така популярните киноа и елда, значително намаляват нивата на ключови възпалителни маркери.

Източник: iStock
А те могат да играят важна роля в поддържането на здрави стави и движението без болка.
Орехи
Тези ядки са известни с това, че са изключително богати на омега-3 мастни киселини, същите, намиращи се в мазните риби, за които е доказано, че се борят с възпалението.

Източник: iStock
Орехите също така и намаляват нивата на биомаркери за артрит и забавят активността на гените, отговорни за отслабването на костите, пише Prevention.