Връщането в офиса след края на извънредното положение определено е стресиращо. Много хора на затворено пространство, споделящи общи части и докосващи много предмети. Ако имаме фобия от бактерии и сме маниаци на тема чистота, със сигурност по цял ден ще си ходим с дезинфектант в ръка.

Но не бива да забравяме и най-важния и лесен начин да намалим разпространението на заразата - социалната дистанция. Най-трудно ни е да я спазваме с хора, които чувстваме близки, като колегите си например. Затова на помощ идват технологиите.

Bump е малка джаджа, разработена от Tharsus - фирма, която принципно се занимава с роботика. Целта на преносимото устройство е да ни предупреждава със звуков сигнал всеки път когато се доближим прекалено много до някой колега и нарушим изискването за два метра дистанция.

Устройствата комуникират помежду си с радиочестотна технология и когато друго навлезе в забранения периметър, веднага се излъчва известие. Изпълнителният директор на компанията производител твърди, че иска не само правилата да се спазват, за да бъдат служителите здрави и работата да върви, но и всички, които носят Bump, да усещат сигурност и да се справят с тревожността.

Единственото, което е леко притеснително относно джаджата, е дали тя не е нов начин за следене на служителите в офиса. От Tharsus обаче успокояват, че всички, които носят Bump, остават анонимни, пише The Telegraph.

Освен личните устройства, които се раздават на служителите, има и общ хъб, към който всички те се свързват. Като част от цялостното решение за офиса са и станции за зареждане, както и места за дезинфекции на Bump-овете.

Коронавирусът, социалната дистанция и как да знаем колко са два мерта

Колко точно са два метра дистанция

Защото е важно и за нас, и за другите

В момента устройството е в пробен период с 2500 бройки, произведени за месец. Ако отзивите в компаниите, в които ще се изпробва, са добри, масовото производство и разпространение ще започне през юни.