Едно от най-притеснителните последствия от климатичните промени е повишаването на нивата на Световния океан, което поставя в риск всички крайбрежни градове по света. И докато един търсят решение на проблема с постоянно покачващите се средногодишните температури, други изготвят планове какъв бил животът, когато катаклизмите станат факт.

Apple, Сингапур, Marina Bay Sands и първият плаващ магазин на марката

Apple с първи плаващ магазин

Отново различни от другите

Пусан е крайбрежен град в Южна Корея с 3.4 милиона души население. Там се намира едно от най-натоварените пристанища в света. А след няколко години във водите около него ще се издига и първият плаващ град, създаден да устоява на наводнения и урагани, които стават все по-често явление.

Въпреки че около Пусан те са по-скоро рядкост, именно там компанията Oceanix ще реализира първия си проект, докато води преговори с още 10 страни с крайбрежни градове. Идеята за плаващ град, който може да издържи на природни бедствия, включително наводнения, цунами и урагани от категория 5, бе представена преди две години пред ООН, но датира от десетилетия. Никой досега обаче не я бе разработил толкова детайлно.

Въпросният проект спечели одобрението и подкрепата на ООН, с което създателите му получиха зелена светлина от южнокорейското правителство за неговото осъществяване по програмата UN-Habitat. По план плаващият град трябва да бъде изграден до 2025 г.

Той е съставен от отделни платформи с шестоъгълна форма, разположени от определен разстояние една от друга във водата. шестоъгълната форма е избрана неслучайно, защото сме смята за най-ефективна - позволява на строители и архитекти да запазват както пространство, така и материали.

Платформите ще са подсилени със специално варовиково покритие, което е два пъти по-твърдо от бетона, но плува, а не потъва. Материалът се създава чрез излагане на подводни минерали на електрически ток. Тази технология го прави много устойчив на всякакви метеорологични условия. Под платформите ще има специални клетки, в които могат да се развъжда риби и други морски дарове. Ще бъдат внедрени и аквапонични системи.

Конкретните размери на плаващия град все още са в процес на уточняване, а от тях зависи и крайната цена на проекта. На този етап тя се изчислява на 200 милиона долара за 750 хиляди кв.м., които ще се населяват от 10 хиляди души, предава Business Insider.

Освен това Oceanix city е проектиран така, че да расте, да се развива и трансформира спрямо настъпващите промени и евентуални други плаващи градове, които може да се появяват в близост до него. 

Всеки квартал ще е с близо 300 жители и ще разполага с пространство за живот, работа и забавление. Всички сгради ще са на максимум седем етажа за по-голямо устойчивост на силни ветрове и урагани. Всеки квартал ще разполага с места за земеделие, за да може жителите сами да отглеждат храната си. Освен това се гони постигане на нулев отпадък.

В центъра на плаващия град пък е планирано защитено пристанище, както и съсредоточаване на различни институции и места за забавление. За изграждането на всичко това ще се използват устойчиви и екологични материали като бамбук например, който има шест пъти по-голяма якост от стоманата.