През годините учени са откривали древни градове на територията на Панама, Гватемала, Белиз, Бразилия и Мексико. Наскоро пък те правят едно също толкова забележително откритие, за което този път допринася и "новаторското" им изследване.

Амазония, Amazon Fund и възстановяването на фонда за опазване на дъждовните гори след победата на Лула

Има ли шанс за Амазония

Ще се възстанови ли дъждовната гора

По думите им то не само "предоставя конкретни доказателства за ранно и напреднало градоустройствено планиране в Амазония, но също така допринася значително за разбирането ни за културното и екологично наследство на коренните общества в този регион".

Новото откритие на археолозите в тропическите гори на Амазония представлява обширна мрежа от селища, датиращи отпреди 2500 години. Те се характеризират с широки улици и дълги, прави пътища, площади и монументални платформи и са били изградени в долината Упано в източното подножие на Андите.

Откритието е особено значимо, тъй като това е най-ранната и най-голямата градска мрежа в Амазония, на която са се натъквали археолозите досега. Освен това то е резултат от проучвания, правени в продължение на повече от две десетилетия от екип учени от Франция, Германия, Еквадор и Пуерто Рико.

Изследването им започва с работа на терен, преди да бъде включен и метод за дистанционно наблюдение, който използва лазерна светлина за откриване на структури под дебелите корони на дърветата. Този метод позволява на археолозите да определят размерите на обектите.

Според специалистите първите хора там са живели в малки, разпръснати къщи преди 3000 години. Приблизително към 500 г. пр. н. е. и 300 до 600 г. сл. н. е., пък започват да се строят и могили и къщите да се поставят върху земни платформи, организирани около нисък квадратен площад. В изследването е посочено, че въпросните платформи са повече от 6000 в южната половина на изследваната зона от 600 квадратни километра.

Платформите са предимно правоъгълни, но е имало и кръгли, с размери около 20 метра на 10 метра. Обикновено са били строени около площад в групи от по три или шест. Сред платформите са се откроявали и монументални комплекси, които се предполага, че са имали гражданска или церемониална функция. Открити са най-малко 15 групи от комплекси, идентифицирани като селища, пише CNN.

Дори най-изолираните комплекси обаче са били свързани с пътеки и широка мрежа от големи прави пътища с бордюри. Освен това учените са останали впечатлени и от зони, кои най-вероятно са били обработваема земя.

Речният делфин, пеперудата фантом и животните, които живеят само в Амазонската джунгла

Животните, които живеят само в Амазонската джунгла

Под пряка заплаха от изчезване

Като цяло според археолозите организацията на селищата е представлявала "напреднало инженерство" на градско планиране и селско стопанство, а за ранните общества се смята, че са имали по-сложен живот, отколкото се е предполагало досега.