С изменението на климата се променя средата, в която живеем. Тези промени се отразяват и на навиците ни, и на много аспекти от живота ни, както и на бизнесите. Архитектурата и строителството стават все по-адаптивни към новата среда. И това си личи в проектите, които се разработват.

Pangeos, тераяхта, Lazzarini и това ли ще е първият плаващ град

Кой ще е първият "плаващ град"

С какво е специален Pangeos

Японската компания N-Ark например наскоро обяви своята концепция за Dogen City - амбициозен проект за плаващ град, който да бъде устойчив на приливи и отливи. Капацитетът му е предвиден за до 10 000 жители и 30 000 посетители и е разделен на три основни компонента.

Първият е обитаем пръстен на нива, който да защитава града от цунами. Във вътрешността на пръстена плаващата архитектура ще позволи преконфигурирането на пространството според функциите на града.

Под морското равнище се намира високотехнологичен център за данни, който помещава операционната система на града, както и голяма част от медицинските услуги.

Другото специално на Dogen City е, че е проектиран като град с фокус върху здравеопазването. В него ще се помещават център за медицински изследвания, хирургически и тестови съоръжения - всичко това изцяло под вода. Така ще бъдат намалени разходите за енергия и пространството ще бъде по-ефективно използвано.

"Помислих си, че би било страхотно, ако можем да създадем град, в който хората могат по естествен начин да подобрят здравето си", споделя Юичи Тей, професор в училището по медицина и инженерство към Университета в Токио. Той е и част от консултативния съвет на New Ocean Consortium, който има за цел да помогне в осъществяването на Dogen City.

Концепцията на плаващия град включва и съоръжения за медицински туризъм, включително извори с морска вода, както и храна, произведена на място. За да отговори на нуждите на града, консорциумът работи и върху начини за отглеждане на храна с помощта на регенеративна аквапоника и циркулация на ресурсите. В момента се разработва технология, която ще оползотвори хранителните вещества от морската вода и ще създаде почвена среда, която ще позволи на растенията да растат успешно, стига да има влажност.

Малдивите, първият плаващ град, какво ще представлява и кога ще бъде открит

Първият плаващ град на Малдивите

Екзотика като никоя друга

Японската компания N-Ark, създала концепцията за Dogen City, всъщност е доста нова. Тя съществува от 2021 г., когато реализира проект за плаваща ферма. Оттогава обаче фирмата си поставя още по-високи цели в опит да отговори на промените от климатичната криза. За постигането им професионалисти от различни сектори обединяват усилия и се надяват да се справят с негативната ситуация по отношение на околната среда и да я използват като възможност да направят положителни промени в начина, по който живеем.