Знаем, че начинът ни на хранене се отразява на здравето, на външния вид и на тонуса ни. Не се бяхме замисляли обаче как той влияе на шофирането.

Шоколадът, пържените и солените храни и какво ни казва тялото, когато ни се яде нещо вредно

Какво ни казва тялото, когато ни се яде нещо вредно

И на кои здравословни алтернативи да заложим

Ново проучване на китайски учени установява интересна връзка между шофирането и нездравословния начин на хранене. 

В него са взели участие близо 400 професионални шофьори на камиони от китайския град Суджоу. Повечето от тях били на възраст между 31 г. и 60 г. Средно те изминавали от 50 000 до 100 000 километра годишно. Те били разделени на групи според диетата – богата на зеленчуци; богата на храни като яйца, мляко и други масово използвани продукти; богата на животински продукти и бързо приготвени храни. 

Снимка 535729

Източник: iStock

Всички шофьори попълнили и анкети с въпроси за физическата и умствената умора и поведението си на пътя. Изследванията показали, че е много по-вероятно водачите, които често се хранят в заведения за бързо хранене, да чувстват умора и да шофират опасно, което пък е предпоставка за пътни инциденти, пише Daily Mail.

Как да шофираме безопасно при силен дъжд

Как да шофираме безопасно при силен дъжд

Превантивните мерки спасяват живот

И логично, по-внимателни на пътя са шофьорите, които консумират здравословни продукти, повече плодове и зеленчуци. Те правят по-малко грешки и не проявяват агресия на пътя. Проучването е публикувано в списание Occupational & Environmental Medicine.