Сезонът на дъждовете дойде. Като прибавим и лошото състояние на пътната ни инфраструктура и високата скорост, управлението на автомобил при дъжд става още по трудна задача. Налице са всички предпоставки за възникване на най-опасната ситуация на мокър път - така нареченият аквапланинг.

Какво е аквапланинг

Снимка 319393

Източник: iStock

Това е моментът, в който автомобилът за известно време става неуправляем и шофьорът не може да направи нищо. Единствено комбинацията от няколко действия може да ни предпази от опасните последствия при аквапланинг.

Когато вали, две неща са от първостепенно значение: скоростта на движение и състоянието на гумите. Въпреки лошите условия, може да карате безопасно при дъждовно време, стига да имате предвид двете гореспоменати основни неща.

Трябва да обърнете особено внимание на гумите, защото колкото по-износена е гумата, толкова по-малка е дълбочината на протектора, а вероятността автомобилът ви да поднесе става още по-голяма.

Снимка 319394

Източник: iStock

По закон можете да карате с протектор 1,6 мм. Специалистите обаче съветват гумите да се сменят, когато дълбочината на протектора е близо до 4 мм. Когато протекторът е по-плитък, поведението на колата се влошава драстично. За сравнение протекторът на нова лятна гума е около 8 мм.

Внимание трябва да се отделя и на налягането на гумите, защото то оказва огромно влияние върху управлението на автомобила при дъждовно време. Проверявайте го на всеки две седмици.

Снимка 319395

Източник: iStock

Превенция

При силен дъжд намалете скоростта. Всички шофьори трябва да предвиждат опасните ситуации и да избягват шофиране в наводнените участъци, защото там рискът автомобилът да поднесе е най-голям.

Какво да правим, ако се случи

Специалистите от Nokian Tyres съветват, ако все пак аквапланирането се случи въпреки всички предпазни мерки, важно е да останете спокойни и да реагирате правилно.

1. Трябва да натиснете съединителя и да освободите педала на газта

2. Трябва да държите стабилно волана. Не го въртете панически наляво и надясно, тъй като при аквапланинг колата няма да реагира, а когато гумите намерят сцепление с пътя колата ще потегли в неизвестна посока.