Докато татуировките продължават да бъдат тенденция, по която се увличат хора от цял свят и от различни поколения, междувременно не спират изследванията и контролът заради опасностите, които крият използваните химикали. Така например през 2022 г., след предупреждения на регулаторите, Европейският съюз наложи забрана на два вида често използвани зелени и сини мастила.

Възможно ли е изкуственият интелект да замени и татуистите

Възможно ли е изкуственият интелект да замени и татуистите

И какви са негативните аспекти от това

В САЩ пък татуировките са регулират като козметичен продукт, което означава, че в повечето случаи съставките за тях не е нужно да бъдат одобрявани от Администрацията по храните и лекарствата (FDA) преди употреба.

След като обаче между 2003 г. и 2023 г. са били извършени изземвания на мастила за татуировки, замърсени с различни микроорганизми, някои от които криещи рискове от сериозни инфекции, организацията е издала проект с насоки за производителите и дистрибуторите на мастила за татуировки.

Целта е ситуациите, при които мастилото за татуировки може да се замърси с микроорганизми и да е потенциално вредно за здравето, да бъдат разпознавани по-лесно.

Снимка 656085

Източник: iStock

Най-актуалното проведено проучване, свързано с татуировките, е правено също в САЩ и е първо по рода си, тъй като се фокусира върху пигментите в мастилата. А резултатите от него се оказват стряскащи.

Анализът на 54 мастила, които обикновено се използват в студиата за татуировки в страната, показва, че 45 от тях съдържат неизброени добавки или пигменти, включително химикали, за които е известно, че са свързани със сериозни рискове за здравето.

Според изследователите от университета в Бингамтън най-често срещаната добавка е полиетилен гликол - съединение, за което опасенията са, че може да причини остра бъбречна недостатъчност.

Няколко мастила пък съдържат 2-феноксиетанол, който във високи дози има токсични ефекти. Сред тях са дразнене на белите дробове и черния дроб, както и увреждане на бъбреците и нервите.

Керстин Тристан - тя е на 56, вече е баба и харчи всичките си спестявания, за да татуира цялото си тяло

Тя е на 56, вече е баба и харчи всичките си спестявания, за да татуира цялото си тяло

Шарената история на Керстин Тристан

По думите на американските изследователи целта им не е да тревожат хората, а да увеличат прозрачността около популярните продукти, използвани в студиата за татуировки, пише New York Post.