През последните години тревожността около разпространението на микропластмасата расте. Тя е в океаните, дори в животни и растения, както и в бутилираната вода, която пием ежедневно. Изглежда, че микропластмасата е навсякъде. А още по-неприятното е, че е не само навсякъде около нас, но и на неочаквани в човешкия организъм.

Водата в пластмасови бутилки и огромното количество микропластмаса, което съдържа

Колко опасна може да е една бутилка вода

Невидимата заплаха, която не бива да подценяваме

Според изследователи от Университета на Ню Мексико микропластмасата от водата и храната, които консумираме, както и от въздуха, който дишаме, си проправя път от червата ни към други части на тялото, като бъбреците, черния дроб и дори мозъка.

За да достигнат до това ново заключение, в продължение на четири седмици учените дават на мишки да пият вода с количеството микропластмаса, което се предполага, че хората поглъщат всяка седмица. По-ранни проучвания показват, че всяка седмица в тялото на човек попадат по пет грама микропластмаса, което е горе-долу теглото на една кредитна карта.

Снимка 661538

Източник: iStock

По думите на Елисео Кастило, доцент по гастроентерология и хепатология в Медицинския факултет на Университета на Ню Мексико, откритието, че микропластмасата си проправя път от червата към други тъкани в човешкото тяло, е притеснително. Според него тя променя имунните клетки, наречени макрофаги, и това може да доведе до възпаления в тялото.

По-нататък в друго изследване д-р Кастило ще се фокусира върху това как начина на хранене на човек влияе върху начина, по който микропластмасата се абсорбира от тялото.

Снимка 661536

Източник: iStock

Той и екипът му ще подложат лабораторните животни на няколко различни хранителни режима, включително такъв с високо съдържание на мазнини, както и на друг с високо съдържание на фибри. Част от "менюто" на някои от животните ще бъдат и парчета микропластмаса, докато на други - не.

Как да премахнем микропластмасата от чешмяната вода

Как да премахнем микропластмасата от чешмяната вода

Супер лесен, но ефективен метод

Според проучване, публикувано в списание Environmental Pollution, обаче независимо от вида храна, която ядем, няма как да се избяга от микропластмасата. Учените са установили, че 90% от протеините, включително веганските алтернативи, съдържат микропластмаса, която е свързана с отрицателни последици за здравето, пише New York Post.