Всички знаем, че животни като плъховете например са сред най-неприятните преносители на болести. Оказва се обаче, че в повечето случаи животните имат повече причини да се притесняват от нас, отколкото ние от тях, щом става въпрос за предаване на болести.

Вредният навик, който ни раболява

Вредният навик, който ни раболява

Дори не се замисляме, че го правим

Според ново проучване когато вирусите се прехвърлят между хора и животни, в 64 процента от случаите хората заразяват животните, а не обратното.

"Ние предаваме повече вируси на животните, отколкото те на нас", казва Седрик Тан от Университетския колеж в Лондон. Той дава пример с вируса SARS-CoV-2, който се прехвърли от прилепи към хора, вероятно чрез друг вид, а след това хората го предадоха на много други видове.

За да проучат как се прехвърлят между видовете, учените са използвали глобална база данни от секвенирани вируси и са идентифицирали близо 13 000 вирусни линии и 3000 прехвърляния между видовете. От 599 прехвърляния на вируси, включващи хора, повечето са били от хора към животни, а не обратното.

Снимка 659016

Източник: iStock

Въпреки че изследователите остават изненадани от откритието, го намират за напълно логично. "Нашето население е огромно. И глобалното ни влияние е почти навсякъде", допълва Седрик Тан.

Това означава, че вирус, който се разпространява сред хората, има множество възможности да премине към много други видове по целия свят, докато вирус, циркулиращ между животни, ограничен в един регион, има много по-малко възможности за разпространение.

Снимка 659015

Източник: iStock

Проучването установява също, че вирусите, които най-често се предават от хора на животни, са SARS-CoV-2, MERS-CoV, както и грипните вируси. Това заключение съвпада и с други изследвания, според които SARS-CoV-2 се е разпространил от хората към домашните им любимци, както и към животни в зоологически градини, селскостопански и дори диви животни.

Екстракт от върбова кора - новият ефективен начин в борбата срещу вирусите

Откриха ли следващото глобално антивирусно лекарство

В природата може да намерим всичко

Според учените дори в случаите, когато SARS-CoV-2, MERS-CoV и грипните вируси са били изключени от анализа, 54 процента от предаването им са били от хора към животни. Това дава повод изследователите да изразят и притеснение, че разпространението на вируси от хора към животни е заплаха за много застрашени видове, пише New Scientist.