Както знаем, факторите, които допринасят за по-дълъг живот, са много. Сред тях са здравословният начин на хранене, редовната физическа активност, дори семейната ни история, както и... пиенето в компанията на половинката ни.

Алкохолът и връзката с коронарната болест на сърцето - колко питиета на седмица са позволени

Не повече от едно на ден - когато алкохолът става враг на женското здраве

Още една причина да не прекаляваме

Според ново проучване последните два фактора са свързани с дълголетието. Резултатите показват, че двойките, които имат еднакви навици за пиене и пият заедно, е по-вероятно да живеят по-дълго.

Д-р Кира С. Бърдит, професор в университета в Мичиган, първоначално е вдъхновена от теория, наречена "партньорство в пиенето", според която двойките със сходни навици за пиене се радват и на по-успешни бракове. Нейното ново проучване обаче е по-задълбочено и следва наблюденията ѝ от 2016 г.

"Не сме сигурни защо се получава така, но може да се окаже, че двойките, които правят повече дейности в свободното си време заедно, имат по-добър брак", споделя д-р Бърдит.

Снимка 660292

Източник: iStock

В проучването си тя има наблюдения върху 3000 двойки, женени от около 33 години. Изследователката установява, че двойките, които пият заедно, са по-щастливи и остават заедно по-дълго в сравнение с двойките в бракове, в които само единият партньор пие.

Проучването не посочва конкретното количество или вид алкохол, консумиран от двойките. Те обаче са били попитани дали са пили алкохолно питие с партньора си през последните три месеца. Изводите посочват, че тези, които са консумирали алкохол заедно през дадения период от време, са живели по-дълго в сравнение с тези, които не са.

Защо калифорнийското вино е сред най-добрите в света

Защо калифорнийското вино е сред най-добрите в света

Защо така смята и Гордън Рамзи

"Поведението, което е добро за брака, не е непременно добро за здравето. Бъдещите изследвания трябва да оценят последиците от модела на пиене на двойките и ефектите за физическото здраве", допълва д-р Бърдит, цитирана от Delish.