Когато дойдат студените месеци, винаги търсим начини да подсилим имунитета и да останем здрави. А колкото по-естествени са те, толкова по-добре. И често решението се крие сред плодовете и зеленчуците.

Витамините и как да разберем дали имаме нужда от хранителни добавки

Ето как тялото подсказва кои витамини ни липсват

Само трябва да го послушаме

Сокът от моркови вероятно на мнозина напомня за детството, когато с не особено желание сме го пили по заръка на майки и баби. Но той е един страхотен и лесен начин да се заредим с витамини и полезни вещества, който не е никак за подценяване. Ето и какви са основните ползи от консумацията му.

Витаминна бомба

Сокът от моркови е богат на витамин С и калий. В една чаша се съдържат 250% от дневната ни доза витамин А, както и 31% от препоръчителния дневен прием на витамин К. Не липсват и фибри, както и антиоксидантите лутеин и зеаксантин, които помагат в борбата със свободните радикали.

Снимка 504669

Източник: iStock

Разбира се, няма как да пропуснем и виновника за оранжевия цвят на морковите - бета каротина. Той подпомага зрението, както и имунната система. Витамин А също е много важен за здравето на очите, така че сокът от моркови е перфектният коктейл за целта.

Що се отнася до защитните сили на организма, комплексът от антиоксиданти в тази напитка е мощно средство за борба с вирусите. Витамин В6, който също се съдържа в сока, е отговорен за оптималния имунен отговор на организма, като е отговорен и за производството на лимфоцити - клетки на имунната система.

На борба със заболяванията

Различни изследвания пък доказват, че сокът от моркови може да се използва и като противораково средство. Полиацетилените, бета каротинът и лутеинът са показали положителен ефект срещу човешки левкимични клетки, чиито цикъл на растеж се спира и скоро дори умират. Все пак, няма достатъчно резултати, които да потвърдят категорично този ефект, предава Healthline.

Снимка 504673

Източник: iStock

Ако имаме колебания в нивата на кръвна захар, сокът от моркови е напитка, която е добре да включим в ежедневното си меню. Сокът съдържа пробиотици, които са полезни бактерии, оказващи влияние на чревните бактерии, свързани с диабета. Освен това, има нисък гликемичен индекс и не покачва рязко нивата на кръвна захар.

С високото си съдържание на калий и антиоксиданти, сокът от моркови се грижи и за здравето на сърцето. Минералът регулира нивата на кръвното налягане и намалява риска от инсулт, а по-голямото количество антиоксиданти в кръвта предпазва и от други сърдечно-съдови заболявания.

Витамин C, витамин D, пробиотиците и доколко полезен е приемът на витамини и добавки

Науката развенчава митовете за приема на витамини и добавки

Науката развенчава митовете

Освен за здравето, сокът от моркови има ползи и за красотата ни. Витамин С е от съществено значение за производството на колаген - вещество, което поддържа младежкия вид на кожата. Витаминът предпазва и от влиянието на вредните свободни радикали. Бета каротинът пък действа като естествен щит срещу UV лъчите.