През 2016 г. глобалният сектор на хранителни добавки направи оборот от 132.8 милиарда долара. Някои експерти прогнозират, че до 2022 г. числото ще надхвърли 220 милиарда, пише MedicalNewsToday.

Индийската храна и защо е толкова вкусна

Защо индийската храна е толкова вкусна

Какво казва науката по този въпрос

Разбира се, има добавки, които са важни за определени групи хора. Например Центърът за контрол и превенция на заболяванията в САЩ съветва жените в детеродна възраст да приемат добавки с фолиева киселина.

По същия начин за хората, живеещи в по-студен климат, витамин D е важна добавка, особено през зимните месеци. Ако и лекарят ни препоръчва конкретен вид добавка, най-добре е да го послушаме.

Къде обаче минава линията между медицинската необходимост и рекламните внушения? Науката дава важни отговори и развенчава някои от най-популярните митовете за добавките.

Мит: Повече е по-добре

Що се отнася до витамините, повече невинаги е по-добре. Всъщност, понякога "повече" може да бъде опасно. Тъй като витаминните и минералните добавки се отпускат без рецепта, хората приемат, че те са безопасни и то при продължителна употреба.

Снимка 503738

Източник: iStock

Големите дози от някои витамини обаче могат да попречат на фино настроените системи на организма.

Например, според Американското общество за борба с рака: "Твърде много витамин С може да попречи на способността на организма да абсорбира необходимия на организма мед. Твърде много фосфор може да инхибира усвояването на калций от организма. Тялото не може да се отърве от големи дози витамини А, D и К и те могат да достигнат токсични нива, когато се приемат твърде много."

Освен това прекомерният прием на витамин С или калций може да причини диария и стомашни болки. Твърде много витамин D може да доведе до натрупване на калций в организма, което се нарича хиперкалциемия. Хиперкалциемията от своя страна може да отслаби костите и да увреди сърцето и бъбреците.

Мит: Ако на етикета пише "естествено", значи е безопасно

За съжаление, терминът "естествен" е доста безсмислен по отношение на безопасността или ефективността на добавките. Добър пример в тази посока, макар и краен, е цианидът, който е естествено съединение, произвеждано от папратите.

Някои естествени растителни съединения действително имат лечебни свойства, но има и нещо друго. Докато корените на глухарчето са слабително, листата му са диуретик. Важен въпрос е и каква част от активното съединение остава в крайния продукт? Може да е минимално количество или екстрактът да е силно концентриран.

Мит: Добре е да приемаме добавки заедно с лекарства

Обикновено добавките са достъпни без рецепта, което заблуждава хората, че те не могат да взаимодействат с лекарствени продукти.

Снимка 503737

Източник: iStock

В действителност голяма част от добавките съдържат активни съставки, които могат да взаимодействат с други вещества и да засилят или намалят ефектите на фармацевтичните лекарства.

Мит: Витамините и минералите в добавките предпазват сърцето

Мисълта, че приемането на добавки с витамини и минерални ще защити сърцата ни, е успокояваща. Но обширен научен анализ, публикуван през 2018 г., не открива значителна полза: "Като цяло данните за популярните добавки (мултивитамини, витамин D, калций и витамин С) не показват постоянна полза за профилактика на [сърдечно-съдови заболявания, миокарден инфаркт или инсулт]."

Въпреки че "само фолиевата киселина и витамините от група В  (В6 и В12) намаляват инсулта", като цяло тези ефекти са малки.

Мит: Витамин С предотвратява настинка

Макар в това популярно "знание" да има зрънце истина, научните доказателствата, че витамин С може да предотврати настинка, са слаби.

Изследване на Cochrane от 2013 г. си поставя за цел да установи дали витамин С намалява честотата, продължителността или тежестта на обикновената настинка при редовен прием или при прием, който започва с появата на симптоми на настинка.

Снимка 503736

Източник: iStock

Установява се, че добавките с витамин С не предотвратяват настинката сред населението, но учените стигат до заключението, че витамин C намалява тежестта и продължителността на симптоматиката, както и че "може да бъде полезно за хора, изложени на кратки периоди на тежки физически натоварвания."

Мит: Витамин D предотвратява рака

Учените правят голям брой проучвания, за да изследват дали витамин D повлиява лечението на рак. Въпреки това, все още няма "консенсус дали витамин D има благоприятен противораков ефект."

През 2018 г. друго контролирано проучване, в което участват 25 871 участници, изследва връзката между добавки с витамин D и риска от рак. Установява се, че "допълването с витамин D не води до по-ниска честота на инвазивен рак или облекчаване на проблеми със сърдечно-съдовата система."

Мит: Пробиотиците и пребиотиците лекуват всичко

През последните години се появи зашеметяващ набор от продукти, за които се твърди, че подобряват здравето на червата и безброй други неволи.

Според учените пробиотиците могат да помогнат при редица здравословни проблеми, включително намаляване на диарията, свързана с приема на някои антибиотици, и облекчаване на някои симптоми на синдром на раздразненото дебело черво (СРДЧ). Въпреки това, извън няколко специфични състояния, има малко доказателства, че пробиотиците или пребиотиците могат да бъдат от полза за здравето.

Китай, годжи берито и историята на модерната суперхрана

Тайните на годжи берито

Откъде идва славата му

Витамините, минералите и антиоксидантите са жизненоважни за доброто здраве на човека. Като цяло обаче, разнообразната и здравословна хранителна диета, осигурява на хората необходимите количества от всички тях по естествен и наистина полезен начин.