Има моменти, когато тялото ни казва, че нещо не е наред. Липсата на определено хранително вещество пък води до последствия в организма. Затова ако искаме да разберем какво е необходимо на тялото ни, просто трябва внимателно да се вслушваме в сигналите, които ни изпраща.

Витамините, нуждите на организма и как да изберем правилните хранителни добавки

Как да изберем правилните за нас витамини

Всичко е индивидуално

В такива случаи или трябва да сменим хранителния си режим, за да си осигурим липсващите  витамини и минерали, или да си вземем хранителни добавки (разбира се, след като първо се консултираме с нашия лекар или фармацевт). Ето и как точно тялото подсказва, че има нужда от допълнителна доза витамини:

  • Мускулните спазми в ходилата и краката обикновено показват, че имаме липса на магнезий, калций и калий.
  • Меките и чупливи нокти са индикатор, че трябва да увеличим дозата на витамин С, фолиева киселина, протеини и витамин А.
  • Пърхотът и люспите по скалпа говорят за дефицит на витамини от група В, магнезий, биотин и цинк.
Снимка 433733

Източник: iStock

  • Проблемите със зрението (особено през нощта) невинаги са свързани с очно заболяване, а често са заради дефицит на витамин А, омега 3 мастни киселини и витамин В2.
  • При уртикария (заболяване с обриви по кожата, което е реакция на организма на различни дразнители и на свръхчувствителност (алергия) към някои вещества, храни, ухапване) и дерматит вероятно имаме липси на витамин В и омега 3 мастни кисели.
  • Ако имаме проблем с акнето, то тогава трябва да увеличим дозите на витамин А, цинк и омега 3 мастни киселини, съветват от Hola.
Сънят, витамините и минералите и от какво се нуждаем, за да се наспиваме

Недостигът, който води до проблеми със съня

Важни вещества, без които не можем